Blodprov visar om hunden är sjuk

Uppsala (JJ) Ett enkelt blodprov kan visa om hunden kommer att drabbas av livmodersinflamation för tio års ålder. Om man har en tik av rasen berner senner eller rottweiler är risken 54 respektive 50 procent.

Forskaren Ragnvi Hagman har funnit att tikar med förstadium till livmodersinflamation har förhöjt värde av hormonet prostaglandin i blodet. Med ett enkelt blodprov hoppas forskaren att man ska kunna visa vilka tikar som behöver akut vård.
Undersökningen har visat att schäfer, drever, tax och hamiltonstövare löper låg risk att drabbas. 30 raser har testats i ett försök vid Statens lantbruksuniversitet i Uppsala.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser