Hårkorset

Blod – Inget hot mot jakten!

I slutet av förra året skrev Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné på förbundets hemsida att jägarnas bilder är det största hotet mot jakten.
Kräv respekt för jakten!

Kräv respekt för jakten!

Med tanke på de miljoner i resurser som Ligné förfogar är det skandal att inte komma på något bättre än att beskylla landets jägare och förbundets fotograferande medlemmar att vara ett hot mot jakten både nu och i framtiden. – Vi måste visa upp en schyst bild av jakten, skriver Ligné och chattar sedan på förbundets hemsida: Ett lungskjutet djur i snö har ofta en stor blodpöl runt mulen, dra bort det från blodfläcken. Listan kan göras lång, och med enkla medel som tar några sekunder ger vi allmänheten en vacker bild i stället för ett ”blodbad”.

Skogsbolag tog efter

I början av sommaren presenterade skogsbolaget Holmen en bildpolicy där jaktbilder som inte lever upp till bolagets policy kommer att plockas bort på den egna hemsidan. Enligt Holmen riskeras jaktens anseende om den inte bedrivs etiskt korrekt och med gott omdöme. Holmen rekommen­derar att bildpolicyn även ska gälla sociala medier, vilket innebär att man närmar sig den svenska lagstiftningen kring yttrandefrihet. Det är helt klart en utmaning för många, inte bara förbund och företag, att lära sig leva i en värld där väldigt många är ”journalister” med egna bilder och sprider uppfattningar på sociala medier utan ansvariga utgivare.

Lejonet Cecil

I somras sköt en amerikansk tandläkare ett välkänt lejon i Zimbabwe. Trots tidigare per­fekta trofébilder av tandläkaren och döda lejon utan tillstymmelse till blod eller anstötligheter som kunde störa varken skogsbolaget Holmen eller Daniel Ligné så utbröt en folkstorm av megaformat över hela världen. Författaren och ”jägaren” Jan Guillou gav tandläkaren på skallen både för att han sköt lejonet och att han gjorde det med pil­båge. En engelsk journalist, Piers Morgan, har meddelat att han gärna ville vara med på en jakt med tandläkaren så att han kunde skadeskjuta tandläkaren, flå honom levande och montera huvudet på väggen! När det finns enkla poäng att hämta verkar kändisar och jaktmotståndare inte ha någon policy för hur de kan agera. Noterbart är att dryg en månad efter hän­delsen med Cecil öppnade Zimbabwe för troféjakt på lejon igen. Ett för landet viktig näring.

Trender i USA

Samtidigt som Cecil är topprubrik i världens alla medier satsar amerikanska TV-bolag mil­joner på program där man följer enskilda personer, familjer och hela samhällen vars huvudsakliga inkomster kommer från jakt och fiske. Serier som Yukon Men, Duck Dynasty, Alaska: The Last Frontier och Moun­tain Men innehåller mer jaktscener och blodigare bilder än vad som någonsin visats i svenska jakttidningar. Hur kan det vara möjligt? Jo, helt enkelt eftersom de är extremt populära och ger TV-bolagen stora intäkter. I serien Duck Dynasty sitter hela familjen kamouflerade från topp till tå och skjuter änder som rasar från himlen i en strid ström. I serien Yukon Men sköts i ett avsnitt en älg på våren och slaktades i skogen och kördes ut på en fyrhjuling. Vinterbilder från traplines med mårdar hängande döda i slagjärnen hör till vanligheten. För att inte tala om en järv som gått fast i en sax och sköts med en halvautomat. Publiken gillar vad de ser och bolagen tjänar pengar.

Satsa på jägarskola för folket

Daniel Ligné på Jägareförbundet har naturligtvis fel när han tror att bilder av döda djur är ett hot mot jakten. Sluta behandla mediasugna kändisar och jaktmotståndare med silkesvantar. Tala om för omvärlden vad vi jägare sysslar med och kräv att få respekt för det arbete vi utför. Sverige har utan tvekan extremt välutbildade och kunniga jägare. Jägareförbund och skogsbolag borde till­sammans bilda opinion i våra TV-kanaler där man visar hur praktisk jakt går till. Svenska publiken är definitivt lika mogen att klara jaktscener som den amerikanska. Det är ingen tvekan om att det måste spridas kunskaper om jakt så att alla begri­per hur TV-kockarnas prisade viltkött hamnar på tallriken. Då ska köttet till och med vara blodigt för att passa finsmakare av den rätta kalibern.