Jaktnyheter

Blir det någon vargflytt i vinter? – länsstyrelse undrar

Den påfallande röda tik som kallades Junselevargen, här fotograferad vid en av de fyra misslyckade flyttar hon utsattes för. Foto: Naturvårdsverket

Hur blir det i vinter - ska statens tjänstemän flytta vargar från renskötselområdet och ned till den svenska vargzonen? Länsstyrelsens personal i Jämtland skriver till Naturvårdsverket och frågar.

"}}

– Vi ska lyfta frågan någon av de närmaste dagarna, säger Baharam Kazemi, handläggare på Naturvårdsverket.

Myndigheternas tjänstemän har genomfört ett antal rent fysiska ingripanden den senaste tioårsperioden, för att få till en svensk vargstam i den södra landsändan.

Det största spektaklet kretsade åren 2011-2013 kring den så kallade Junseletiken, som Naturvårdsverket och länsstyrelserna flyttade från renskötselområdet.

Dispens för fyra sövningar

Myndigheterna lyckades till och med få dispens för en sövning mer än reglerna medger när tiken skulle flyttas för fjärde och sista gången. Notan för dessa flyttar landade uppemot tio miljoner kronor, men sedan försvann tiken och hennes partner plötsligt.

En varghane flyttades från nordligaste Norrbotten och till skogarna utanför Garpenberg i södra Dalarna. Han vandrade spikrakt tillbaka till till platsen där han sövts för flytt – och sköts i skyddsjakt.

Vårvintern 2013 lyckades en svensk vargflytt och staten skapade ett konstgjort vargrevir. Två vargar med finskryskt ursprung flyttades från Norrbotten till Tiveden i Örebo län. Det visade sig dock att vargarna var helsyskon och efter en tid försvann hanen.

Det kom starka protester från människor som hade näringar och verksamheter som kom i konflikt med flyttvargarna.

Inte helt nödvändigt

Varje år dyker det upp vargar i renskötselområdet och ofta blir det skyddsjakt.

– Vi har skrivit till Naturvårdsverket för att få reda på om det kommer att bli några vargflyttar i vinter. Vi vill kunna förbereda oss i förväg. Därför har vi skrivit till Naturvårdsverket, säger Emma Andersson, handläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Naturvårdsverkets handläggare Baharam Kazemi kommer att dra ärendet för sina chefer de närmaste dagarna. Det är cheferna som bestämmer.

– Men man kan väl säga att det inte är helt nödvändigt med vargflyttar just nu. Vi har haft en föryngring på norsk sida och den svenska vargstammen anses ha gynnsam bevarandestatus – så att det går att ha licensjakt. Det känns inte aktuellt, men det är upp till cheferna att ta ställning till frågan, säger Baharam Kazemi på Naturvårdsverket.

Den föryngring i Norge som Baharam Kazemi nämner handlar om den finskryska varghane och hans skandinaviska tik som de norska myndigheterna flyttade två gånger i slutet av 2019.

Att de båda norska flyttvargarna fått valpar innebär att svenska statens önskemål om mer finskryska gener till den skandinaviska vargstammen för tillfället är uppfyllt.

Komplicerat

Det är en komplicerad historia att flytta vargar. Myndigheterna måste ha klartecken från både markägare och jakträttsinnehavare för att få släppa ut vargar.

Det har också visat sig svårt att flytta dem, efter som de tenderar att vandra tillbaka. Att flytten till Tiveden lyckades kan bero på att tiken löpte och att vargarna valde att para sig istället för att ge sig i väg på vandring.