Blekingejägare flyttar fram älgjakten

Flerea älgsskötselområden i Blekinge väljer i år att senarelägga älgjakten för att undvika jakt under älgbrunsten.

Älgjakten i södra Sverige sammanfaller med älgarnas parningstid. Nu väljer flera av länets älgskötselområden i Blekinge att flytta fram jakten.

Bakgrunden är bland annat en avhandling av Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Malmsten konstaterar att nuvarande jakttiden för älg i södra Sverige, med start andra måndagen i oktober varje år, till stor del sammanfaller med älgarnas brunstperiod.

– Älgtjurars spermiekvalitet är starkt kopplad till älgens kroppsvikt, oavsett ålder. En stor andel stora tjurar som har bra spermier faller ofta offer för kulor tidigt under jakten innan de hunnit para sig, säger Jonas Malmsten.

Dessutom blir de unga kvigorna könsmogna senare än de kraftigare korna. Det innebär att jakten sätter igång mitt under brunsten.

Flera av jaktlag i blekinge tar nu saken i egna händer och skjuter fram älgjakten ett par veckor. Detta för att de blekingska älgarna ska få tid att ägna sig åt fortplantning utan att samtidigt utsättas för jakt.

– Ungefär hälften av skötselområdena i Blekinge har valt att skjuta fram jakten. Det är ett bra beslut, säger jaktvårdskonsulent Thomas Ohlsson, Svenska jägareförbundet, till Sydöstran

Jakttider:
I södra Sverige börjar älgjakten den 12 oktober. I norra Sverige börjar älgjakten första måndagen i september, vilket i år är den sjunde september och pågår fram till slutet av september. Därefter följer ett uppehåll för brunsten i två veckor och jakten börjar om kring den 10 oktober. I Norrbotten görs inget uppehåll för älgbrunsten.

I våra grannländer Norge och Finland börjar älgjakten först i slutet av september.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser