Blaser – Kanadensisk spårexpert i Svenska skogar

Den i dag fyraåriga plotthunden Blaser började sin bana hos uppfödaren Steve Mohr i Kanada men kom som tvååring till Rasmus Boström i norra Dalarna. Att Blaser är ett björnhundsämne utöver det vanliga märkte Rasmus rätt så snart men att han dessutom skulle bli Sveriges just nu högst meriterade hund på björnspårning var nog inte lika självklart. Text och Foto: Tommy Östlund

Blaser och Rasmus Boström på björnspårning.

Alltsedan 2003 har flera plotthundar im­porterats från Kanada enkom för björn­jakt och i synnerhet från uppfödaren Steve Mohr, som i mer än 50 år fött upp björnhundar av rasen plotthund under kennelnamnet Ursus.
Sveriges första plott togs hem av Rasmus och den nu avlidne vän­nen Tysk-Staffan Ericsson, Särna. Rasmus har totalt sett genom åren tagit hem fem hundar från Steve. Och faktum är att alla har blivit riktigt goda björnhundar efter träning och präg­ling i Sverige.

Över Atlanten
När Rasmus skulle utöka sin björnhundsbesättning så var det självklart att åka över till kompisen Steve Mohr igen. Under några veckors tid kunde Rasmus vara med och jaga med diverse hundar och i lugn och ro utvärdera hundarnas prestationer direkt på plats. En ovärderlig fördel mot att få en hund hemskickad.
Valet föll på unghunden Blaser och kort efter hemkomsten till Sverige så började den nya hunden visa riktigt fina anlag för kallspårning samt förmåga att reda ut besvärliga situationer. Blaser köptes av Steve som en så kallad ”started”. Det innebär att hunden har fått lite grundläggande jaktträning i Kanada och har varit med och jagat tillsammans med andra hundar innan försäljning.

Den karaktäristiska märkningen på öronen säger var Blaser är uppfödd någonstans.

Speciell egenskap
Blaser har en egenhet som är oerhört värde­full för en björnjägare. Han skallar enbart i spår gjorda av björn.
– Jag har många gånger använt mig av Blaser för att dubbelkolla om det är björn som hundarna jagar, kommer jag på löpan och han skäller då vet jag att det är björn, är han tyst bör de jagande hundarna kopplas, säger Rasmus och fortsätter:
– Det är rätt otroligt men jag har faktiskt testat honom på diverse djur men då skäller han inte. De äldsta björnspåren som jag vet att han markerat var 12 timmar gamla, säkerställt tack vare en gps-märkt björn i Orsa.
JJ skrev i nummer 9 2014 om de spårprov och utbildningar som genomförs i Tackåsen hos Skandinaviska björnprojektet i samarbete med SWDI (Scandinavian working dog institute). Där är faktiskt Blaser den hund som har klarat flest steg och han är därmed den högst meriterade spårhunden på björn som utbildats i Tackåsen. Utbildningen är lång och komplex och tar som regel flera år att genomgå.

Ingen spårhund
– I mitt hundstall har jag alltid saknat en bra och säker spårhund, mycket tack vare bristande intresse från mig, men framför­allt har det tidigare varit ett hästjobb att få till löshundar. Nu när jag tycker att jag har hittat ett koncept för löshundar så kände jag mig mogen att börja lära mig spårning också.
Rasmus märkte tidigt att fallenheten för spår hos Blaser var enorm och därmed var valet att börja spårträna honom given. Ibland hamnar löshundarna under slagarbete på en väg och kommer inte vidare för att spåren är bortkörda av bilar, då har Rasmus många gånger önskat sig en riktig spårhund för att kunna komma vidare genom att gå på vägens bägge sidor tills avhoppet är funnet.

Rasmus Boström har fått den björnhund han vill ha.

Gps-märkta björnar
Rasmus berättar att han har förmånen att få utföra björneftersök åt länsstyrelsen samt polisen. Genom detta har han fått möjlighet att träna hunden på gps-märkta björnar runt Tackåsen.
– Det var först när jag fick komma i kontakt med riktigt duktiga spårhundsutbildare som jag kom i gång och tränade Blaser på rätt sätt. Han gick från klarhet till klarhet och han har gett sig själv och mig ovärderlig kunskap i spårning. Sedan är det så himla bra att vi får jämföra våra spårloggar med björnens faktiska vandring. När man kan lita på hunden så kommer framgångarna allt oftare.

Fungerande löshund
Blaser är faktiskt riktigt duktig som löshund också, det kan jag som artikelförfattare själv intyga. Hans främst styrka ligger i förmågan att sortera ut och följa riktigt gamla slag samt att inte påverkas av andra djur och störningar.
– Oftast släpper man två hundar mycket för att komplettera upp deras brister, men Blaser löser allt själv, från slag till ståndskall säger Rasmus.
– Jag tänker speciellt på en händelse från
i fjol i Härjedalen. En björn observerades
strax före 21 och blev lite stött av en ägare med hund som gick på björnen under kvälls­promenaden. Strax innan sex på morgonen dagen efter är vi på plats och jag släpper Blaser som tar sig an spåren. Precis som en rävhund så följer han spåren över vägar, på vägar där även bilar har kört under natten. Blaser ringar och spårar för att sedan över 5 kilometer bort hitta björnen, som går runt en del efter upptaget innan det blir stånd­skall. En kompis skjuter björnen efter att björnen olyckligt stötts från ståndet, men en sådan dag är man riktigt, riktigt glad att man valde rätt hund i Kanada, avslutar Rasmus!

Halsbandet som visar att Blaser har koll på läget.

Fotnot: Blasers helbror Rex finns i Sveg hos Anders, Jonathan och Henrik Lindqvist. Han har gjort flera bra jobb under årets björnjakt med flera björnar skjutna.

Blasers tre bästa egenskaper
1.    Tänker och markerar endast björn.
2.    Extremt målinrik att finna och resa björnen.
3.    Oerhört trevlig familjehund som kan koppla om när så krävs.

Fakta:
Namn: Ursus Blaze (Blaser).
Moder: U893.620 Ursus Silk.
Fader: U893.615 Ursus Joe Gerry.
Ägare: Rasmus Boström, Älvdalen.
Uppfödare: Steve Mohr, Kanada.

Prov/Meriter
Som enda hund i Sverige har Blaser klarat steg 4 och blivit spårcertifierad enligt SWDI:s (Scandinavian Working Dog Institute) regler.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser