Blaser K95

Blaser Single Shot Rifle K 95 ett specialvapen för rörlig jakt i svår terräng. Blaser K 95 är en enkelskottsstudsare för jägaren med höga krav på precision, smidighet och låg vikt. Vapnet finns i två grundutföranden, Single Shot Rifle K 95 och Single Shot Rifle K 95 Stutzen med 60 respektive 50 centimeters piplängd. Stutzen har helstock. Vapnet är en fröjd för ögat och i praktiken. Text och foto: Thomas Eriksson

Enkelskottsvapen är som vapentyp inte särskilt vanlig i Sverige. I Mellaneuropa med mycket selektiv jakt i krävande bergstrakter är däremot vapentypen mer populär. Blaser och Krieghoff är stora aktörer på mark­naden. USA har också ett par tillverkare med Ruger som ett exempel.
Blaser erbjuder ett brett utbud av kalibrar från .22 Hornet till 9,3x74R. Utförandemässigt finns K 95 från Standard till den mest exklusiva Imperial och K 95 Stutzen från Luxus till Imperial. Bägge modellerna väger utan kikarsikte 2,4 kilo. K 95 har en totallängd på 104 cm. K 95 Stutzen har en totallängd på 94 cm. Smidiga och lätta vapen som lämpar sig väl för rörlig och selektiv jakt där skottillfällen kan väljas. Vissa magnumkalibrar har 65 cm piplängd och några hekto högre vikt.

Single Shot Rifle K 95 Attaché
Månadens testvapen, Single Shot Rifle K 95 Attaché i kaliber 7 mm Blaser Magnum, levererades från generalagenten Normark i en Blaser-koffert som inte lämnade något övrigt att önska. Uppgraderad valnöt, oktagonpipa, vapenrem och pistolgreppsrosett med monogram.
Det monterade kikarsiktet kompletterade studsaren på ett utmärkt sätt. Nu ska det naturligtvis erkännas att kikarsiktet kunde lika gärna ha valts från någon annan tillverkare av kvalitetsoptik. I mina ögon hade ett mindre kikarsikte med lägre vikt kanske passat bättre på studsaren och gett en lägre totalvikt.

7 mm Blaser Magnum
I samarbete med Norma har Blaser utvecklat en helt ny generation patroner. Det är ingen kopia av en befintlig kaliber, utan ett resultat av ny ammunitionsteknologi för att uppnå optimal prestanda i varje kaliber. Kaliberutbudet inom Blasers vapen är numera utökat med de nya kalibrarna 7 mm Blaser Magnum, .300 Blaser Magnum och .338 Blaser Magnum.
Hög precision tillsammans med bättre energi- och hastighetsvärden gör de nya Blaser Magnum-kalibrarna till ideala patroner vid stora skjutavstånd, från fjälljakt till jakt på savann där skjutavstånden kan bli långa.
Blaser uppger att de nya patronerna ger mindre rekyl jämfört med andra magnumpatroner tack vare den innovativa hylsgeometrin, moderna krutsorter och den 4-räfflade pipprofilen med anpassad räffelstigning.
7 mm Blaser Magnum erbjuds med Hornady Interlock och Nosler AccuBond. Norma laddar dessutom med 10,1 grams Oryx. Kali­bern har imponerande data med V0 925 och E0 4323 J för Normas 10,1 grams Oryx. Inskjuten mitt i på 100 meter slår kulan 10,9 cm lågt på 200 meter. Skytte över lite längre avstånd är inga problem förutsatt att skytten har kontroll på avståndet.

Mekanism

Blaser har med sitt låsblock som innehåller slagstiftet revolutionerat vapentekniken. Lås­blocket återfinns på alla D 99 drilling, S 2 dubbelstudsare och enkelskottsstudsare K 95.
Lösningen ger flera fördelar. Man kan med enkla handgrepp ta ur låsblocket och därmed göra vapnet absolut obrukbart. Låsningen blir också mycket stark och smidig. Det går att hitta nackdelar om man anstränger sig. För det första är det lilla låsblocket lätt att lägga på så säkra ställen att det kan vara svårt att hitta. Pipans förlängning bildar ett ”tak” över patronlägen som kan upplevas hindrande när vapnet ska laddas om.
Blaser har valt att förse sina kulvapen med en mekanism som spänns när skottillfället yppar sig vilket innebär att patronerna kan laddas i patronlägena utan att mekanismen är spänd.
Konstruktionen har mycket hög säkerhet inbyggd. Det enda som kan hända är väl att man glömmer att spänna av mekanismen om skottillfället inte kan utnyttjas. En konventio­nell mekanism blir också riktigt farlig om man glömmer att säkra.

Valnöt
Blaser verkar förfoga över ett enastående lager av valnöt med mycket hög kvalitet. Till detta faktum ska läggas att man behandlar kolvarna så att porfyllnad och nätskärning är perfekt. Bakkappor och pistolgreppsrosetter är monterade och inpassade utan kompromisser.
Blaser har en maskinpark som medger den­na precision. Modulsystemet fungerar oklanderligt. Det är bara att byta kolvar och annat som kan bytas inom modulsystemet.
Testvapnet har ett pistolgrepp med en bekväm kurva med handutfyllnad. Nätskärningen är perfekt utan det minsta felskär.
 
Balans
Single Shot Rifle K 95 är ett välbalanserat vapen. Vikten är 2,4 kilo utan kikarsikte. Så mycket lättare är det svårt att bygga ett vapen. Det ska ju gå att skjuta med någon behållning kvar. Det var med viss tvekan som 7 mm Blaser Magnumpatronerna stoppades in i patron­läget. Det första skottet tog jag stående för ”säkerhets” skull. Oron var obefogad så skyttet fortsatte från bänk. Balansen och kolven gjorde skyttet till en trevlig upplevelse.

Kikarfäste

Blaser har ett av marknadens mest mångsidiga kikarfästen. Mycket lätt att montera och plocka av. Jag har inte stött på något fäste som inte varit helt skottfast oavsett hur många gånger det monterats av och på. Fastsättningen är mycket enkel att justera så att det går lagom trögt att vrida ner tangenterna på fästet. En fin mejsel och ett försiktigt justerande av ”mothållsskruven” så är saken klar.
Det sikte och korn som sitter påmonterat fungerade utmärkt men man kan undra när de ska komma till användning. Jag hade själv föredragit ett korn utan den röda plastbiten men helst sett en ren pipa.
Blaser erbjuder många olika gravyrer från luxusnivå och uppåt. Det är både scroll och djurmotiv som kan väljas. Just attachémodellen har valnöt på lådans sidor. Baroness har förlängda sidoplåtar med gravyr.

Praktiskt skytte
Single Shot Rifle K 95 är ett utpräglat precisionsvapen så skjuttesterna har uteslutande varit mot tavla och från skottstol. Ammunitionspriset inbjuder inte till några stora skjutövningar.
Att det finns potential är klart. 23 millimeter utan några åtgärder och med en kaliber som är helt obekant lämnar inget övrigt att önska. Med en kulbana som håller sig inom 11 cm upp till 200 meter skulle det vara mycket intressant att fortsätta skyttet upp och över 400 meter för att se hela potentialen.
Mekanismen har inte ejektor och ”taket” som den förlängda spången bildar gör att det känns lite trångt att pilla ut tomhylsan från övre pipan. I övrigt är det smidigt att ta bort och ladda nya patroner.

Fakta:

Kaliber: Från .22 Hornet till 9,3x74R.
Längd: 104 och Stutzen 94 cm.
Piplängd: 60 cm och Stutzen 50 cm, Magnum 65 cm.
Vikt: 2,4 kg, Magnum 2,7 kg.
Pris: Från 67 000 kr.
Generalagent: Normark Scandinavia AB.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser