Blaser D99 Tri – kuldrilling med elegans och precision!

kuldrilling.jpgBlaser D99 Trio är en kuldrilling med många möjlig­heter till kaliberval och vapnet väcker berättigad uppmärksamhet. Dessutom presterar den bra trots olika kalibrar i piporna. Helt klart ett vapen för jägaren med stora krav och varierad jakt. Text och foto: Thomas Eriksson

Kuldrillingen som vapentyp är inte speciellt vanlig, i varje fall inte i Sverige. Blaser D99 Trio ger möjligheten att ha två kulpipor i samma kaliber för traditionell dubbelstudsarjakt upp till 9,3x74R, i kombination med en klenare kaliber för annan jakt. Blaser har på sin D99 byggt in möjligheten att justera samskjutningen med insexnycklar.
Den tekniska lösningen gör det möjligt att enkelt justera samskjut­ningen om man vill byta kulvikt eller ammunitionsfabrikat. Jag har inte försökt justera inskjutningen då det vapen som jag testat skjutit tillräckligt väl för att göra experimentet onödigt. Den manual som finns är inte avskräckande.

Flera kaliberkombinationer
Utbudet av kalibrar är stort och det går att hitta många kombinationer. Jag har svårt att se någon fördel med tre olika kalibrar men kombinationen två grövre och en klenare känns användbar. Själva idén är bra. Det kan ju tyckas lite onödigt att skjuta ett rådjur med 9,3x74R om och när tillfället dyker upp. Då passar naturligtvis en 6,5×55 bättre.
Vapentypen är en smula extrem men i en situation av ökande vildsvinsstammar och kombinationsjakter med älg, hjort, vildsvin och rådjur finns nog en klar nisch för den här typen av vapen med kalibervariation. Den vidhängande prislappen är möjligen ett hinder.

Samskjutning

Blaser D99 Trio var regulerad med Blaser CDP 18,5 gram till 9,3x74R och RWS ammunition till 6,5×55-pipan Jag lyckades inte få fram den rätta patronen till 6,5×55-pipan, men Norma Oryx med 10,1 grams kula placerade sig mellan 9,3x74R-kulhålen.
Slutresultatet av skjutningarna var att de tre kulorna hamnade inom tomhylsans längd på 100 me­ter vilket får anses som mycket bra. Lite laborerande med ammunition hade med säkerhet gjort träffbilderna ännu tätare.

Mekanismen
Blaser D99 har en mekanism som spänns när skottillfället yppar sig vilket innebär att patronerna kan laddas i patronlägena utan att mekanismen är spänd. Konstruktionen innehåller två slagfjädrar och tre slagstift i låsblocket.
När de två första skotten är avlossade måste mekanismen spännas upp på nytt innan det tredje skottet kan avfyras. Om detta är en brist kan diskuteras. Hur ofta behöver man skjuta ett tredje skott så snabbt att inte spänntangenten hinner tryckas upp igen?
Mekanismen blir på detta sätt mycket säker. Det enda som kan hända är att man kanske glömmer att spänna av mekanismen om skott­illfället inte kan utnyttjas. Å andra sidan kan man också glömma att åter säkra traditionella stud­sare vilket ger en lika risk­fylld situation.

Pipordning
På testvapnet var 9,3x74R, dubbel­studsarkalibrarna, i den övre och nedre vänstra pipan. 6,5×55-pipan var den nedre högra. Pipväljaren är placerad till höger i varbygeln med en metallstav som skjuts upp och ner. Med pipväljaren i det övre läget avfyras båda de grövre piporna. Med pipväljaren i det nedre läget är det bara att hålla reda på vilken avtryckare som avfyrar den högra pipan om man vill skjuta den klenare kalibern först.

Balans

Piporna är inte särskilt långa, endast 57,5 cm. Hela skapelsen är 101,5 cm lång med en vikt på 4,2 kilo utan kikarsikte. Vikt–längd-förhållandet känns bra och ger ett vapen med mycket bra balans. Ett vapen av denna typ måste förses med ett kikarsikte för att utnyttjas på bästa sätt. Ett mindre kikarsikte lågt monterat är ett utmärkt val.

Kikarfäste

Blaser har ett av marknadens mest mångsidiga kikarfästen. Mycket lätt att montera och plocka av. Jag har inte stött på något fäste som inte varit helt skottfast oavsett hur många gånger det monterats av och på. Fastsättningen är mycket enkel att justera så att det går lagom trögt att vrida ned tangenterna på fästet. En fin mejsel och ett försiktigt justerande av ”mothållsskruven” så är saken klar.
Det sikte och korn som finns monterat fungerade utmärkt. Korn och sikte har minimerats för att inte skymma målet. Ett sikte med en bred U-skåra och ett korn med en röd plastknopp gjorde skyttet med öppna riktmedel enkelt på kor­tare avstånd. Jag hade föredragit ett korn utan den röda plastbiten, men här är som bekant smaken delad. Siktet är fällbart och har ett blad med en smal siktskåra och ett blad med en bredare.

Många alternativ
För den som har en vanlig D99-drilling öppnas en vidare värld. Kolv och mekanism är kompatibelt med andra piparrangemang. En drilling kan kombineras med trio­pipsetet eller ett pipset med två kulpipor och en hagelpipa. Nu är dessvärre pipseten dyra i inköp, men de öppnar möjligheterna att ha flera vapen i ett.
D99 Duo med två kulpipor och en hagelpipa har enligt general­agenten blivit ett populärt vapen i vildsvinens kölvatten.

Praktiskt skytte
Under testet har det inte gått att komma till någon älgbana. Ett gammalt däck med en pappskiva som rullats nedför en brant backe med bra kulfång har fått vara test­bana. Blaser D99 Trio är ett trevligt vapen som snabbt gav mersmak.
Mekanismen har inte ejektorer och ”taket” som den förlängda spången bildar gör att det känns lite trångt att pilla ut tomhylsan från övre pipan. I övrigt är det smidigt att ta bort och ladda nya patroner.

Kolv
Blaser D99 Trio har den traditionella tyska formen på kolven med ett markerat kindstöd. Valnöten håller mycket god klass och har en riktigt bra porfyllnad. Måtten känns rätt och passade perfekt. Framstocken kunde gärna ha varit lite mera utfylld men den ger bra grepp och känsla. Pistolgreppet har en bekväm kurva med handutfyllnad. Nätskärningen är perfekt utan det minsta felskär.
Bakkappan är enklare, i plastmaterial, och den som köper en D99 Trio kommer nog att prova ut rätt kolvlängd och montera en bättre bakkappa.
Testvapnet var av modellen Lyx med en smakfull gravyr av mycket bra klass.  

Fakta:
Blaser D99 Trio kuldrilling

Kaliber: Två 9,3x74R och 6,5×55

Övriga kalibrar: Dubbelstudsar­kalibrar: 7x57R, 7x65R, .308 Win, .30-06, .30 R Blaser, 8x57IRS, 8x75RS. Tredje kulpipan: .22 Hornet, .222 Rem, 5,6x50R Mag, 5,6x52R, 6x70R. .243 Win, 6,5x57R, 6,5x65R RWS

Längd: 101,5 cm

Piplängd: 57,5 cm

Vikt: 4,2 kg

Pipset: Från 59 000 kr

Pris: Från 76 000 kr

Generalagent: Normark Scandinavia AB 

5.gifHelhetsintryck: Smidigt och mångsidigt vapen för rörlig jakt på allt vilt.

5.gifSäkerhet: Mekanismen spänns när skott skall lossas.

5.gifPrecision: Mycket god precision med båda kulkalibrarna.                                   

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼