Blandraser bakom fälld björn

Kungsberg (JJ) Jägarna i Stentjärns jaktlag utanför Kungsberg i Dalarna upptäckte i morse en björn. Hans Nornholm, ringdes in med blandrasen Gunvald och sedan blev det full jakt.

Dagens björn i Stentjärn, här med hundföraren Hans Norholm och blandrasen Gunvald.

Stentjärns jaktlag, nordväst om Järbo, var i morse ute för att spana efter björn. En av jägarna upptäckte tidigt på morgonen en björn intill en kraftpark. Snabbt beslutade de sig för att ringa efter Hans Nornholm, Torsåker, som har blandrashunden Gunvald som varit med på flera lyckade björnjakter.

– Vi postade ut och sedan släppte vi Gunvald och en annan blandras med mycket plotthund i sig, Sally, 1,5 år. Sally låg bakom en lyckad björnjakt tidigare i veckan i Gävleborg län som ni kan läsa om här>>

Efter ett tag hittade hundarna björnen och det blev drev direkt.

– Björnen ville inte alls stå utan det blev nästan som harjakt, det buktade stort och var bland annat in en sväng på Gävleborgssidan innan den kom in på Stentjärns marker igen. Där lyckades vi till slut fälla björnen. Det var ett bra hundjobb även om Sally kom efter lite i slutet så var det en bra inskolning för henne, berättar Hans.

Björnen väger cirka 50 kg.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼