Björnungarnas död JO-anmäls

Funäsdalen (JJ) Avlivningen av björnungarna i Funäsdalen rör upp känslor. Flera har JO-anmält hanteringen. Bland annat en Hedemorabo.

Det var på onsdagen som björnungarna – som övergetts av sin mamma sedan en ung skidåkare ramlat ner i björnidet – avlivades. Detta trots att Orsa björnpark sagt sig vara beredda att ta hand om ungarna.  
Nu har JO, justitieombudsmannen, fått ta emot flera JO-anmälningar. Bland annat har en Hedemorabo JO-anmält polismyndigheten i Dalarna för att de – enligt anmälan – vägrat lämna ut uppgifter om vem som fattade beslut om avlivning.  
Anmälan riktar sig i första hand  mot polisen i Jämtland/Härjedalen som var den myndighet som handlade ärendet.  
En annan JO-anmälare anmäler länsstyrelsens rovdjurshandläggare i Jämtland/Härjedalen då anmälaren anser att denne gjort sig skyldig till tjänstefel samt till att björnungarna led i onödan, skriver Dalarnas Tidningar.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Annonser