Björnstammen ska inventeras

Västernorrland(JJ) Nästa höst är förhoppningen att man ska kunna inventera björnstammen genom en så kallad spillningsinventering i Västernorrland och Jämtland.

Lars Wiklund, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen, tror att det nu finns cirka 3 000 björnar.
Målsättningen för Västernorrland är 200 björnar. Det här rapporterar allehanda.se.

Genom de björnobservationer som görs av jägare, vilket jämförs med avskjutningen, så görs en bedömning av björnstammens storlek.
Bedömningen är att stammen varit ganska stabil senaste åren. Förhoppningen är att kunna göra en spillningsinventering nästa höst, vilket ger en mer precis bedömning av björnstammens storlek.

Men det är dyrt att genomföra och därför görs denna inventering sällan.
– Förra gången vi gjorde en sådan var 2004. Men nu bör Västernorrland och Jämtland stå på tur och då kan vi få medel för en inventering hösten 2015, säger Lars Wikland, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen, till allehanda.se.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser