Björnstammen ökar i Västerbottens kustland

Dorotea (JJ) Björnstammen ökar vid kustlandet i Västerbotten, och minskar i södra Lappland. Men flest björnar finns fortfarande i Dorotea. Det visar en inventering som gjordes 2014 enligt Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Det finns förhållandevis lite björn vid kustlandet, om man jämför med Dorotea, Bjurholm och Åsele, de tre kommuner som har flest björnar i länet. Men samtidigt som de i en inventering från 2014 kan se en minskning av björn i de björntätaste områdena så ökar björnstammen vid kustområdet.

– Enligt den inventering vi gjorde 2014 jämfört med den vi gjorde 2009 ser vi att björnstammen har ökat lite vid kusten medan den på andra ställen, som exempelvis Dorotea, har minskat. Samtidigt är det ganska många björnar i Dorotea jämfört med vid kusten, förklarar Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Vad är anledningarna till att björnstammen ökar vid kusten?

– Ungbjörnar vandrar iväg från honan och hemområdet för att etablera sig i nya områden och så länge du har en bra björnstam så kan du alltid få björnar till nya områden. Sedan finns det ett samband i Västerbotten mellan hur många björnar som finns och hur många björnar som skjuts i olika områden. Vid kustlandet är det ganska få björnar som har fällts de senaste åren, berättar Michael Schneider, till Lokaltidningen.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser