Björnstammen i Västernorrland större än någonsin

Västernorrland (JJ) Under Vargsymposiet i Vålådalen i går beskrev forskare från Skandinaviska björnprojektet hur björnstammen haft en mycket stark tillväxt i Västernorrland. Enligt forskaren Jonas Kindberg kan detta leda till en ökad björnrädsla i länet. 

Med en allt större björnstam i länet ökar också risken för konflikter med folk, menar Jonas Kindberg, forskare i Skandinaviska Björnprojektet. Foto: Gettyimages

Totalt finns det i Västernorrland nu över 350 björnar.

– Det verkar som om det skett en kraftig tillväxt de senaste fem-sex åren. Vi är lite överraskade, säger Jonas Kindberg som är ansvarig för det Skandinaviska björnprojektet till SVT.

Jonas Kindberg tror ökningen beror på att fler reproducerande honor vandrat in i länet från Jämtland samtidigt som Västernorrlands egna honor också reproducerat sig. Då växer stammen relativt fort.

Enligt Jonas Kindberg närmar sig björnarna i länet de mer tätbefolkade områdena och detta kommer leda till ökad risk för tamdjurangrepp och skador på jordbruksgrödor. Dessutom kommer björnmöten öka.

– Rädslan kanske ökar när man har björn som finns mycket närmare bebyggelsen, det har vi sett i andra studier. Så det gäller att förvaltningen tar hänsyn till det här och bestämmer sig för hur man vill ha det. Generellt sett behöver man inte vara rädd för björn, men man ska ha respekt, säger han.

Det är upp till den jaktliga förvaltningen att styra vilken utveckling av björnstammen i länet man vill ha, menar Jonas Kindberg.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser