Björnspillningsinventering klar

Kungsbacka (JJ) Spillningsinventeringsresultatet för björn i Dalarna, Värmland och Gävleborg har presenterats. Totalt finns minst 441 björnar i dessa län.
Av alla de spillningsprov som analyserats har 441 olika björnindivider dykt upp. Foto: Per Jonson

Det är första gången sedan 2002 som spillningsinventering av björnstammen genomförs i länen. DNA-analyser visar att det finns minst – 218 björnar i Dalarna, 218 björnar i Gävleborg och fem björnar i Värmland. 

Den tidigare inventeringen som man använt sig av för att beräkna björnstammens storlek genomfördes 2001. Då hittades 383 individer i samma område.

materialet ska nu analyseras av björnforskaren Johan Kindman som ska beräkna den totala populationen i området genom att använda den statistiska fångst-återfångst metoden.

– Jag räknar med att ha ett preliminärt resultat i skiftet juni/juli som ska överlämnas till länsstyrelsen. De kommer sedan använda detta resultat i sin tilldelning för björnjakten, säger han.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser