Björnspår nära Ernäs by

Norrbotten(JJ) Det har upptäckts björnspår nära Ernäs by. Det var Jonas Segers kompis som såg dem först. –  Det var tassavtryck med lera i tre-fyra kilometer från byns centrum. Mig veterligt har ingen sett björnspår så nära tidigare, säger Jonas Seger till Norrländska Socialdemokraten/nsd.se.

Seger tror att det är en nyvaken björn som söker föda. Någon oro tycker han inte byborna behöver känna. Men han menar att man måste ha respekt för björnen.

För även om björnen oftast går undan när en människa dyker upp så kan det uppstå riskabla  situationer, exempelvis om man stöter på en björn som slagit ett byte.

Han är själv jägare men har inte fällt någon björn ännu. I dag tycker han björnstammen har en bra nivå.
Det här rapporterar Norrländska Socialdemokraten/nsd.se.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser