Björnspanarcafé i Svaningen en succé – ”fikat tog slut”

Svaningen (JJ) Inför stängningsdags på första dagens Björnspanarcafé i Svaningen kan arrangörsstaben konstatera att det blivit succé. – Fikat tog slut, säger Karin Nilsén Andersson.

De här glada damerna, Alli Brant, Marlene Sjödin, Elisabeth Nybacka och Ingrind Lysén, dök upp på Björnspanarcaféet och kunde berätta björnhistorier, Foto: Karin NIlsén Andersson och Gettyimages

Jaktjournalen berättade för ett par veckor sedan om byn Svaningen i Strömsunds kommun, där det är björntätt och människor åter runt och spanar efter björnar på våren.

Karin Nilsén Andersson fick idén att starta ett Björnspanarcafé, så att människor kan stanna till efter vägen och ta en fika och berätta om sina björnmöten. Hör intervjun med henne här här.

Det blev stort intresse i andra media efter Jaktjournalens webbradioinslag. Karin fick medverka i bland annat Radio Jämtland och Riksradions P4 Extra.

Caféet körs torsdag och fredag i bygdegården och första dagen var det stundtals fullt med folk.

50 personer samtidigt

– Ett tag var det nog 50 personer samtidigt här. Ingen björn har setts i dag men vi fick in rapporter om 13 björnobservationer under maj. En billast med besökare hade sett en kungsörn, en huggorm och en cyklist, de var nöjda, berättar Karin Nilsén Andersson.

Fikat tog slut och för att det ska räcka även under fredagen måste Karin och de andra arrangörerna i bygdegårdsföreningen handla och göra mer fika.

– Det dök också upp en journalist från Östersundsposten och då var vi fem kvinnor som berättade så hemska björnhistorier, att han tyckte att det var alldeles otroligt, konstaterar Karin Nilsén Andersson.

Svaningens Björnspanarcafé håller öppet under fredagen också, mellan klockan 13 och 21.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser