Björnskräck i Svaningen

Svaningen (JJ) Innevånarna i den jämtländska byn Svaningen vågar inte gå ut på kvällarna i rädsla för alla björnar som vaknat ur vintersömnen och rör sig ogenerat runt husen.

Sven Jönsson, Svaningen förlorade förra veckan en stor mängd torkad fisk som björnarna la beslag på. Sven Jönsson vill att myndigheterna ska tillstånd så att man kan skjuta bort en del av de närgångna björnarna. Enlig honom har björnarna invaderat byn, men myndigheterna bryr sig inte alls om de problem som finns i Svaningen. Länsstyrelsen i Jämtland har planer på att göra en spillningsinventering på björn kommande höst, men innan dess har man ingen bra information om hur många björnar som finns i länet. Enligt länsstyrelsen ska byborna vara noga med att inte ha någon mat kring husen som kan locka björnarna.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser