Björnskadorna ökar i Gävleborg

Söderhamn (JJ) Hittills i år har det anmälts dubbelt så många skador orsakade av björn i Gävleborg jämfört med 2014. Vanligast förekommande är det i Bollnäs, Rengsjö och Söderhamn.

Förra året anmäldes totalt åtta fall från slutet av sommaren och fram till årsskiftet. I år har det redan trillat in fem anmälningar enbart om skada på grödor i Gävleborg.

Likaså har den ersättning som betalas ut av länsstyrelsen ökat markant. Nästan 150 000 kronor har betalats ut till drabbade hittills.

– De har varit på allt från bikupor, som varit väldigt vanligt förekommande nu, till ensilageskador. Även får har tagits, säger Hans Blomgren, naturbevakare hos länsstyrelsen.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser