Björnräkning i Västernorrland

Örnsköldsvik (JJ) I höst ska björnspillning i Västernorrland samlas in för att ge en bild av hur många björnar det finns i länet.

– Det är jättebra att vi fått loss pengar till det här. Förra gången vi inventerade med DNA i spillning var 2004 och vi har legat på Naturvårdverket länge för att få göra det igen, säger vilthandläggaren Lars Wiklund vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Förra gången björnarna inventerades på så sätt beräknades björnstammen i länet bestå av 160 djur, idag uppskattar man stammen till 200 djur.

Förutom antalet djur får man också en uppfattning av hur stammen fördelas över länet. Här finns också ett önskemål om att via jakten bryta en trend mot ökat antal djur vid kusten och att i stället ha fler djur i det mer glesbebodda inlandet.

Varje prov kostar ungefär 1 000 kronor att analysera vid ett speciellt laboratorium och projekten samordnas via Viltskadecenter.

– Får vi in 1 000 prov betyder det en kostnad på en miljon kronor. Det tycker jag egentligen är billigt, för resultatet kan vi sedan använda i flera år. Även i Jämtland ska inventering genomföras, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser