Björnräkning i Västernorrland

Örnsköldsvik (JJ) I höst ska björnspillning i Västernorrland samlas in för att ge en bild av hur många björnar det finns i länet.

– Det är jättebra att vi fått loss pengar till det här. Förra gången vi inventerade med DNA i spillning var 2004 och vi har legat på Naturvårdverket länge för att få göra det igen, säger vilthandläggaren Lars Wiklund vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Förra gången björnarna inventerades på så sätt beräknades björnstammen i länet bestå av 160 djur, idag uppskattar man stammen till 200 djur.

Förutom antalet djur får man också en uppfattning av hur stammen fördelas över länet. Här finns också ett önskemål om att via jakten bryta en trend mot ökat antal djur vid kusten och att i stället ha fler djur i det mer glesbebodda inlandet.

Varje prov kostar ungefär 1 000 kronor att analysera vid ett speciellt laboratorium och projekten samordnas via Viltskadecenter.

– Får vi in 1 000 prov betyder det en kostnad på en miljon kronor. Det tycker jag egentligen är billigt, för resultatet kan vi sedan använda i flera år. Även i Jämtland ska inventering genomföras, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼