Björnräkning i Västernorrland

Örnsköldsvik (JJ) I höst ska björnspillning i Västernorrland samlas in för att ge en bild av hur många björnar det finns i länet.

– Det är jättebra att vi fått loss pengar till det här. Förra gången vi inventerade med DNA i spillning var 2004 och vi har legat på Naturvårdverket länge för att få göra det igen, säger vilthandläggaren Lars Wiklund vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Förra gången björnarna inventerades på så sätt beräknades björnstammen i länet bestå av 160 djur, idag uppskattar man stammen till 200 djur.

Förutom antalet djur får man också en uppfattning av hur stammen fördelas över länet. Här finns också ett önskemål om att via jakten bryta en trend mot ökat antal djur vid kusten och att i stället ha fler djur i det mer glesbebodda inlandet.

Varje prov kostar ungefär 1 000 kronor att analysera vid ett speciellt laboratorium och projekten samordnas via Viltskadecenter.

– Får vi in 1 000 prov betyder det en kostnad på en miljon kronor. Det tycker jag egentligen är billigt, för resultatet kan vi sedan använda i flera år. Även i Jämtland ska inventering genomföras, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skyddsjakt på utter ska rädda unik öringstam

Vad händer när två skyddsvärda arter ställs mot varandra? Jo, i ett aktuellt fall blev beslutet att skjuta den ena. Det handlar om den rödlistade uttern, som gått hårt mot ett lokalt bestånd av Siljansöring.

Överklagade och återfår rätten till vapenlicens

Mannen hyrde in sig i ett magasineringsförråd där han förvarade sina vapen i ett säkerhetsskåp. Det fick Polisen att återkalla hans vapenlicenser, men nu slår Kammarrätten fast att mannen åter är lämplig att inneha vapen.
ANNONS ▼

Annonser