Björnkvoten kunde inte fyllas!

Idre (JJ) Björnjakten är över och i renskötselområdet kunde inte kvoten fyllas. – De regler som gäller gör det omöjligt för oss att hinna skjuta de björnar som får fällas, säger Benny Jonsson i Idre nya sameby. När jakttiden på björn tog slut återstod tre av totalt åtta björnar att skjuta inom Idre sameby i Dalarna.

– Vi har inte kunnat fälla någon björn inom det stora område där enbart vi får jaga och av någon underlig anledning tillåts vi inte ha med gästjägare. Så vi har inte en chans att hinna fälla de björnar vi har rätt till, menar Benny.

Regelverk drabbar samebyn i Dalarna medan det är andra regler för samebyarna längre norröver. I samebyn finns det åtta jägare med examen som har rätt att jaga. Därtill har länsstyrelsen gett tillstånd till en hundförare med björnhund. Enligt Beny är det omöjligt att klara jakten utan gästjägare. Till renskötselområdet hör också de jaktmarker där andra jaktlag får jaga och det är där de fem björnarna fällts.

Enligt Stig-Åke Svensson, enhetschef på länsstyrelsens naturvårdsenheter,  uppfattas det längre norrut som en del problem med gästjägare hos samebyarna medan det i Dalarna är något som inte finns med i den skrivning som gjordes när man skrev avtalet med rennäringen 1998. Länsstyrelsen ska se över regelverket. Däremot kan Svensson inte lova någon förändring, skriver Falu-Kuriren.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser