Björnjaktsstarten diskuteras på flera håll

Kungsbacka (JJ) Gävleborgs länsstyrelse diskuterar en eventuell framflyttning av björnjakten så att den sammanfaller med älgjaktspremiären. Men även Länsstyrelsen i Dalarna och Jämtland har haft uppe frågan.

Bör björnjaktspremiären flyttas fram. Just nu pågår diskussioner på flera håll. Foto: Roger C Åström.

Det står Länsstyrelserna i de län som berörs av björnjakten fritt att inskränka jakttiderna, eftersom rovdjursförvaltningen är regionaliserad. I Gävleborgs län pågår just nu en diskussion kring att samköra älgjaktspremiären och björnjaktspremiären.

Men även Länsstyrelsen i Dalarna har diskuterat en sådan här förändring.

– Frågan har ventilerats och vi ska ha flera möten framöver där vi ska se närmare på detta. Först kommer vi ha dialogmöte med jägarorganisationerna och den 27 maj kommer viltförvaltningsdelegationen ha ett möte. Det snabba förloppet av björnjakten har lett till att det på många håll inte finns björn kvar när älgjakten börjar. Jag upplever att det finns två läger. De som vill ha kvar nuvarande form och de som vill flytta fram premiären, säger Jonas Bergman, funktionsamordnare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

På länsstyrelsen i Jämtlands län är frågan inte riktigt lika het. Jonas Nyqvist, rovdjurshandläggare, säger att det under de senaste åren funnits en diskussion men att länsstyrelsen inte tagit frågan vidare.

– Det finns både positiva och negativa aspekter av frågan och den diskuteras i viltförvaltningsdelegationen, säger han.

I Härjedalen har björnjägare motionerat till lokalavdelning av Svenska Jägareförbundet om att få till en senareläggning av premiären, men motionen avslogs.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagade och återfår rätten till vapenlicens

Mannen hyrde in sig i ett magasineringsförråd där han förvarade sina vapen i ett säkerhetsskåp. Det fick Polisen att återkalla hans vapenlicenser, men nu slår Kammarrätten fast att mannen åter är lämplig att inneha vapen.
ANNONS ▼

Annonser