Björnjaktsprofilen 1: Först ut Roger Bäck

Kungsbacka (JJ) Nu på måndag, den 21 augusti, startar årets licensjakt på björn. Inom de sex nordligaste länen är 216 björnar tilldelade. Intresset är också på topp bland jägarna och allt fler duktiga hundekipage har specialiserat sig.

Plötsligt står björnen där… På måndag drar björnjakten igång. Foto: Istock

Flera län har fått höjda tilldelningar, i Västernorrland blev det nästan en fördubbling, från 22 till 40 björnar. Men i Norrbotten stoppade länsstyrelsen helt årets björnjakt till jägarnas stora besvikelse.

Varje dag fram till björnjaktpremiären kommer vi att presentera en aktuell björnjaktprofil. Gemensamt för alla är att de mer eller mindre lever för björnjakten. Tiden räknas före och efter björnjakten.

Vi har pratat med dessa profiler om hur de laddat upp och var de kommer att jaga. Vi har också diskuterat varför just björnjakten blivit deras stora intresse.

Roger Bäck jagar in nya hundar.

Roger Bäck Startar om

 

Ända sedan 1997 har björnjakten varit allt för Roger ”Ödemarksjägaren” Bäck. En entusiast som gjort sig känd både som björnjägare och artist som sjunger jägarlåtar. Den 21 augusti släpper han sina nya hundar i Nordvästra Jämtland.

Roger Bäck tillhör den ovanliga skaran av björnjägare som håller en låg profil. Han gör egentligen inte så stort väsen av sig, men han är ändå en av landets stora björnjaktsprofiler. I år räknar han dock inte med någon rekordavskjutning.

– Nej jag har varken Blixten eller Rajjo kvar, de var ett riktigt radarpar som jag haft många fantastiska jakter med. Nu startar jag om med unghundar, jag har en avkomma efter Blixten som heter Ödemarksjägarens Fisa som visat framfötterna och som det skjutits en björn för. Hon är bara 2,5 år så det ska bli spännande att se vart det bär iväg.

– Sedan har jag också en 14 månaders jämthundstik från Umalyckans kennel som är oprövad på björn. Men får jag en björn i backen är jag nöjd, säger Roger.

Ända sedan 1997 har Roger jagat björn på allvar, de tre första åren i Finland och därefter har han varit uppe i Jämtlandsfjällen. I höst firar han därmed 20 år som björnjägare.

– Jag jagar i väglöst land då man får springa mycket och det älskar jag. Björnjakten är inte enkel i dessa marker och jag har sett hur viktigt hundmaterialet är för att man ska lyckas.

Björnen är ett otroligt fascinerande vilt som jag blir imponerad av oavsett om jag ser den under jakt eller från bilen. Björnen är som en ande…

– Det som också fångar mig med björnjakten är när man lyckas fälla en björn på ståndskall för en unghund som man själv jagat in. Den känslan är det nog ingenting som slår, menar Roger.

– Spänningen ligger nog också i att björnen kan vara farlig, går något fel kan den faktiskt äta upp dig som en ”korv med bröd…”

Jaktjournalen kommer som vanligt att bevaka björnjakten med spännande rapporter på vår hemsida direkt från jägarna. Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.
070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen (spara numren nu) så ringer vi upp och tar storyn så fort vi hinner.

AKTUELLT

Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Dalsland (JJ) Flera jaktlag ställer helt in älgjakten i norra Dalsland eftersom de anser att det finns för lite älg. En helt förkastlig taktik, enligt Jonas Löfqvist, ordförande i det aktuella älgförvaltningsområdet.

Annonser