Björnjaktsprofilen 1: Från sjuksängen till björnskogen

Lenåsen (JJ) Förra årets björnjakt var minst sagt en resa mellan himmel och helvete för Hans "Knuts Hans" Hansson, Lenåsen, Dalarna. Först fällde han en riktig storbjörn, några dagar senare attackerades han och skadades allvarligt när en stor björn anföll honom. I år gör 77-åringen comeback i björnskogen.

Hans "Knuts Hans" Hansson tillsammans med den bamsebjörn på 310 kilo han fällde förra året. Foto: Leif Andersson

– Målsättningen är att skjuta en björn för unghunden Lukas. Jag är 99,9 procent säker på att den tvååriga jämthunden kommer skälla björn, säger Knuts Hans när Jaktjournalen ringer upp honom.

Det har snart gått ett år sedan björnjakten då både Knuts Hans lyckades fälla en björn på 310 kilo och dagarna senare attackeras av en nästan lika stor rasande björnhanne. Björnen slet av huden på Knuts Hans huvud och krossade ena armen på honom, men den luttrade jägare behöll lugnet och läkarna på Mora Lasarett kunde sy ihop honom.

– Jag är fullt återställd nu. Faktum är att jag kunde vara med och jaga redan på okoberjakten i fjol. Jag sköt tre älgar för gammelhunden som det totalt sköts tolv älgar för. I början hade jag lite problem med avtryckarhanden. Nervtrådarna hade inte läkt ihop riktigt, men det löste sig efterhand.

Några större men efter olyckan har inte Knuts Hans och någon rädsla för björn finns inte.

– Jag var ute och spanade för några veckor sedan. Då kom två björnar i 150 kilos klassen emot mig. Under bråkdelen av sekund kände jag en viss ängslan men det gick över direkt. Det är lite intressant hur det funkar det där, säger han.

Årets björnjakt kommer äga rum runt Lenåsen. Viltvårdsområdet heter Boda Bingsjön. Knuts Hans tror att det kommer fällas björn under kommande jakt men jakttrycket i området har varit relativt omfattande de senaste åren.

– På två år har det skjutits 20 björnar i Rättviks kommun. Det påverkar beståndet, säger han.

Knuts Hans har lång jaktlig erfarenhet men har också studerat björn länge. När det kommer till björnförvaltning framhåller han vikten av samarbete.

– Förvaltningen fungerar inte om inte jägare och myndigheter samarbetar. Varför tar inte länsstyrelsen chansen att exempelvis utnyttja jägares uppsatta åtelkameror och lyssna på jägarna. Myndigheten hade fått värdefull information kring björnstammen. Jägarna vill ju inte skjuta sönder björnstammen utan förvalta den.

Är du prenumerant kan du logga in och läsa Knuts Hans egen berättelse från attacken, som Jaktjournalen publicerade förra hösten.

Klicka här >>

 

 

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser