Björnjaktsprofilen 5: Han har tränat tre månader i Kanada

Sveg (JJ) Björnhundspolen med säte i Sveg består av flera av landets skickligaste hundförarekipage. En av dem är Jonathan Lindkvist som laddat inför hösten med tre månaders björnhundsträning och jakt i Kanada.

Jonathan Lindkvist med Rex och Hoss, samt en av fjolårets fällda björnar.

Björnhundspolen har funnits i ett par år och är tveklöst en resurs för de jaktlag som saknar björnhundar. Man är noggranna med att hålla en hög etik och ställer upp helt utan kostnader trots att det kan vara långa bilresor. Dessutom ser man helst att någon i jaktlaget får komma till skott.

Hallå Jonathan, hur är det så här dagarna före björnpremiären?

– Det är jättebra, jag har varit tre månader och jobbat hos plotthundsuppfödaren Steve Moore i Kanada. Jag har jagat och tränat björnhundar och det har varit otroligt lärorikt. Massor av björnsituationer och tycker att jag blivit bättre på att läsa hundarna.

Kommer du att starta björnpremiären hemma i Sveg?

– Ja så blir det. Tillsammans med brorsan Henrik och pappa Anders, sedan kommer även Rasmus Boström, Jörgen ”Korpen” Korpelainen och Tommy Östlund att finnas här. Larry Mann ska vara hemma i Vemdalen och i Gävleborg börjar Johan Öman, Jimmy Mårtensson och Stefan Lindström. I Dalarna har vi Micke Gånors som ansluter till Sveg lite senare tror jag.

Vilka hundar kommer du att jaga med?

– Vi har fyra hundar i familjen. Stjärnan är plotten Rex som vi sköt sju björnar för på sju släpp förra hösten, sedan har vi smålandsstövaren Chip som utvecklats bra och skäller fint nu. Hoss tror vi också mycket på, han är fyra år nu och har varit med på flera björnar och är helt orädd.

Jag har hört ryktas om att du tagit hem ytterligare en plotthund från Kanada?

– Jo det stämmer. Jag fick en hund av Steve Moore som tack för hjälpen. Jag fick välja mellan tre ettåriga hundar som vi jagade in när jag var där. Till slut valde jag en plott som heter Mae, hon var enligt mitt tycke den bästa av de tre. Det ka bli riktigt intressant att prova henne tillsammans med Rex i höst.
Har du förberett dig på något fler sätt inför premiären?

– Det är i så fall skyttet. Jag har mer än vanligt sedan jag kom hem och det har gett resultat. Sedan har jag också bytt kulvikt på min 9,3×62 studsare. Nu skjuter jag med en 15 grams Oryxkula.

Hur går det till när ni i björnhundspolen jobbar?

– När jaktlag vill ha hjälp ringer de min pappa Anders som är kordinator. Sedan väljer han ut vilka ekipage som ska åka, beroende på hur situationen ser ut. Vi ber jaktlaget märka ut platsen där de sett björnen passera och när vi kommer fram har vi ett möte med jägarna och tittar på kartor för att planera pass och så vidare.

– Sedan vill vi alltid att någon ur jaktlaget följer med hundföraren och blir det ståndskall får han också erbjudandet att skjuta björnen, förklarar Jonathan.

Hur gamla spår kan ni åka ut på?

– Svårt att säga så där exakt, men 8-9 timmar gamla spår ska inte vara någon omöjlighet. När jag och brorsan åker brukar vi använda Rex på kalla spår och det har gått bra.

Du kan läsa mer om Jonathan och hans björnhundsträning i det senaste numret av Jaktjournalen, nr 9/2015.

Har du bilder från hösten björnjakt, MMS:a till Jaktjournalen på 070-395 00 94 så ringer vi upp.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser