Björnjaktsprofilen 4: Ida planerar tre veckors björnjakt

Trysil (JJ) Den norska jakttjejen Ida Nymoen, från Trysil, har längtat länge efter björnjaktspremiären i Sverige. Ifjol fällde hon en björn i Noppikoski och nu stannar hon i tre veckor för björnjakt i Jämtland.

Det råder ingen tvekan om att Ida brinner för björnjakt, när JJ får tag på henne sjuder hon av energi och längtan efter höstens jakt. Hon är en rutinerad björnjägare och både den första och enda kvinnliga norska jägarinnan som fällt björn.

– Björnjakten är så jäkla spännande och rolig. Dessutom är det jätteskoj att få möjligheten att åka till Sverige och jaga, berättar Ida som ska jaga med svenska jaktkompisar och sambon Ole Gjermund Nymoen och deras duktiga gråhundar.

I fjol sköt du en björn i Noppikoski, men var tar du vägen i år?

– Det blir tre veckor i Jämtland. Först ska vi jaga tre dagar hos PN-Jakt i Skyttmon och efter det åker vi till Storåbränna där vi kommer att ha vår bas resten av tiden.

Hur har förberedelserna varit?

– Tack bra. Vi har tränat bra både med cykel, löpning och skidor i vintras. Och för någon vecka sedan var vi också med och fällde en björn i Norge under skyddsjakt.

Det är inte allt för vanligt med tjejer som jagar björn, hur ser du på det?
– Jag tycker det är synd, det är väldigt sällan jag träffar på ”jenter” under björnjakten. Men den blir allt mer populär och det finns trots allt ganska många som jagar björn och det är bra på alla sätt.

Hur många björnar har du själv fällt?

– Det är tre stycken, men jag har en bra känsla för att det blir någon fler i höst.

Hur är det med er legendariske björnhund Storbringens Strix, okar han jaga fortfarande?

– Nej han får stanna hemma, men vi har en femåring efter honom, Tjuvsäterknappens Sako, som nästan är värre än Strix. Han jobbar självständigt och jagar bara björn, vi har aldrig skjutit en älg för honom, bara björn. Det var för övrigt honom jag sköt för i Noppikoski förra björnjakten.

– Förutom att han jagar självständigt är han också en duktig spårare och klarar oftast upp till 12 timmar gamla spår. Vid riktigt bra förhållanden han har spårat upp till ett dygn gamla spår.

– Vi jagar också med två gråhundstikar och ytterligare en gråhundshane, Helix, 2 år, som visat riktigt fina takter.

Hur många björnar blev det för era hundar vid fjolårets jakt i Sverige?

– Det blev fyra och i år blir det nog fler, ha ha… Jag skickar bild när första björnen ligger!

Har Du bilder från en lyckad björnjakt i höst. Skicka ett MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp och tar storyn för att sedan lägga ut här på hemsidan.

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser