Björnjaktsprofilen 3: Frank startar på egen camp

Hudiksvall (JJ) Björnjägaren och björnhundsuppfödaren Per Frank, Hudiksvall, startar årets björnjakt på sin jakt- och fiskecamp Stensjö Vildmark, ett par mil nordväst om Ånge i Västernorrland.

Per Frank jagar björn med gråhundar och startar på egna campen i Västernorrland.

Hallå Per, hur ser planerna ut inför björnjaktspremiären nu den 21:a?

– Allt känns bra. Vid premiären och fram till den 24 augusti har jag 20 betalande gäster på campen. Vi kommer att vara fem olika hundförare så det ska nog hända grejer.
– Vi ska jaga på totalt 4 200 hektar och går det utanför markerna har vi diskussion med grannarna. Länsstyrelsen har haft mycket problem i området och varit och försökt köra undan björnar från Byberget som ligger en bit bort. Förmodligen har det varit 5-7 björnar i byn som nu verkar ha dragit sig upp mot höjdlägena och vår camp, vi har i alla fall sett mycket spår.

Hur har du det med dina egna hundar i år?

– Tack bra. Jag kommer att jaga med fyra gråhundar, två från min egen uppfödning och kennel, Björnjägarens Estell och Pigge, samt Rävas Ari och Cilla. Ari är mest rutinerad och honom är det skjutet sju björnar för och Cilla har varit med om fyra björnar.

– Totalt är det skjutet ett 25 tal björnar efter hundar från kenneln, inklusive mina egna.

Hur länge har björnjakten fascinerat dig?

– Från 2006 har jag satsat på björnjakt, sedan dess har jag själv lyckats skjuta 14 björnar och nu hoppas jag på fler.

Hur ser din björnjaktsplanering ut efter de första dagarna på campen?

– Jag fortsätter nog på campen fram till månadsskiftet. Då upphör jakten i detta område. Länsstyrelsen vill att fem björnar ska skjutas mellan E4:an och kusten, de får på sig fram till den 16 september då tilldelningen kommer tillbaka hos oss. Sedan hade jag kunnat åka till Gävleborg och jaga, men det är en liten tilldelning och många duktiga jägare så jag drar nog upp till Gällivare istället. Jag har många valpköpare runt i landet som jagar björn med sina hundar dit jag är välkommen. Vi får se vad som händer.

Vad är den bästa björnjakten för dig?

– Jag vill släppa hunden på fritt sök och är inte så förtjust på att åka omkring och släppa på synobsar. Sedan är det framför allt samarbetet med hunden som lockar mig. Björnen är klok och smart, en riktig utmaning och klarar man det tillsammans med en bra hundjakt är jag mycket nöjd, hävdar Per Frank.

Har du bilder från årets björnjakt, skicka MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser