Björnjaktsprofilen 2: Daniel jagar in ny hund

Alfta (JJ) Daniel Birgersson, Alfta är en välkänd björnjaktsprofil i Gävleborg som även i år tryggt litar på sin rutinerade blandrashund Putte.

Daniel Birgersson, Alfta, med sambon Johanna Jonsson, vid en fälld björn efter bra arbete av Putte.

Hur kommer Du att inleda årets björnjakt:

– Det blir på hemmaplan i trakterna runt Alfta tillsammans med kompisar. I år har vi 37 björnar på tilldelning i Gävleborg, mot 36 ifjol, men trots att det blir allt mer duktiga björnjaktsekipage hoppas jag på en lång jakt, berättar Birgersson.

Hur tycker Du att det ser ut med björn i ditt område?

– Det ser absolut bra ut, vi har sett en hel del honor med ungar i sommar. Och vi har massor av blåbär och blåbärsskitarna ligger tätt på skogsbilvägarna. Nu mognar också havren som björnarna brukar besöka.

Har du förberett jakten på något särskilt sätt förutom att hundarna konditionstränats?

– Den sista veckan nu inför jakten blir viktig, vi håller koll på skogsbilvägarna och bärbackarna. Det ska nog gå bra.

Vilka hundar kommer du att jaga björn med i höst?

– Den blir min gamla blandras Putte, som nu hunnit bli sju år. Han är rutinerad och jag tror att det är fällt lite drygt 25 björnar för honom.

Vilken blandning är det i Putte?

– Han är en blandning mellan finnstövare och jämthund. För ett par år sedan vid en jakt i Norrbotten fick vi veta av en älgjägare vart de sett en björn dagen innan. Det hade gått cirka 12-13 timmar innan vi släppte Putte på spåret, han spårade och tog upp 1,5 mil bort. Sådana gånger värdesätter man stövarnäsan.

Kommer du att jaga med någon fler hund?

– Dyker rätt läge upp så kommer jag även att släppa en ung gråhund som jag hoppas ska bli Puttes efterträdare.

Många tror att jakten går fort i Gävleborg, söker du dig vidare till något annat län?

– Nej, förmodligen stannar jag hemma och när björnjakten är över blir det rävjakt för mig resten av hösten. Björnen har alltid fascinerat mig som djur och erbjuder spännande jakter. Men tyvärr kommer nog tilldelningarna att minska och möjligheten till björnjakt blir färre i framtiden.

Du kommer att kunna följa Daniels jakt på Jaktjournalens hemsida, eller på hans eget Instagramkonto; Birgerssondaniel.

Har Du bilder från en lyckad björnjakt i höst, MMS:a till Jaktjournalen nr 070-395 00 94 så ringer vi upp.

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser