Björnjaktsförbud i Letsbo

Letsbo (JJ) Björnjakt förbjuds i ett område på cirka 3500 hektar i Letsbo efter att två illegala björnåtlar har hittats.

Det blir ingen björnjakt i Letsbo i Gävleborg efter att länsstyrelsen upptäckt två illegala åtlar.( Foto: Roger C Åström)

– Vi måste göra någonting för att få stopp på det här, säger Roland Fredholm, ordförande i det aktuella viltvårdsområdet.

Länsstyrelsen har hittat två björnåtlar i Ljusdals södra/ västra viltvårdsområde. Åtlarna används för att locka björnar till området och kan vara tillåtna om man har tillstånd av länsstyrelsen.

I det här fallet rör det sig bland annat om en död kalv, ett huvud av en större nötkreatur och havre som har hittats på två platser. Eftersom dessa åtlar var illegala har styrelsen för viltvårdsområdet beslutat att införa ett förbud mot björnjakt i detta område.

Hela viltvårdsområdet är på omkring 22 000 hektar. Området där det blir förbud på björnjakt ligger i närheten av Letsbo, mellan Störsbäcksvägen och Opplivägen, och är cirka 3 500 hektar stort.

– Det är väldigt okamratligt att göra så här, jag vet att många har tagit semester för att de ska kunna jaga och nu får de inte göra det, säger Roland Fredholm

Hans Blomgren, naturbevakare på länsstyrelsen i Gävleborg, berättar att länsstyrelsen har kontaktat markägaren och gjort en polisanmälan.

– Vi är tvungna att anmäla till polisen när otillåtna åtlar hittas. Det är vår skyldighet, säger han till Ljusdals-Posten.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser