Björnjaktsförbud i Färila

Färila (JJ) Det blir förbjudet att jaga björn i ett 5200 hektar stort område utanför Färila. Det beslutade Roskölens viltvårdsområde efter att dumpat slaktavfall har upptäckts i skogen.

Efter att slaktavfall hittats i skogen beslutade styrelsen för viltvårdsområdet på söndagskvällen att införa ett förbud.

– Vi tror att syftet har varit att locka till sig björn inför den kommande jakten.

Vi är seriösa jägare och ser allvarligt på det här. Styrelsen har kommit fram till att vi dessvärre inte har något annat val än att stoppa björnjakten, säger Lasse Sjölund, ordförande i Roskölens viltvårdsområde.

Enligt Sjölund är björnstammen stark i området.

– Det skulle definitivt behövas en avskjutning. Om björnstammen inte redan är för stor så kommer den att bli det nu. Så det är med kluvna känslor vi stoppar jakten.

Ärendet är polisanmält och styrelsen har varit i kontakt med polisen, länsstyrelsen och kommunen. Roskölens viltvårdsområde är det andra området i kommunen där det har införts ett jaktförbud. Även Ljusdals södra/västra viltvårdsområde har infört ett förbud mot björnjakt på en jaktmark utanför Letsbo efter att illegala björnåtlar upptäckts vid två platser, skriver Ljusdals-Posten.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser