Björnjaktsprofilen 2: Emil har stora förhoppningar

Bollnäs (JJ) Emil Dahl, från Röste utanför Bollnäs i Gävleborg, har stora förhoppningar inför höstens björnjakt. – Vi ser björnar mest varje dag, många honor med ungar och fjolingar, säger han.

Emil Dahl och plottiken Stinta blir att räkna med när björnjakten drar igång.

Björnjägarna i Gävleborg har inför höstens jakt fått en ökad tilldelning, från 25 till 30 björnar. En försiktig ökning med tanke på att björnobsarna ökade ordentligt under älgjakten 2016.

Emil Dahl är en av många Gävleborgare som ser fram emot björnjakten. Han har tillsammans med sina kompisar i skogarna runt Röste fällt nio björnar sedan 2010. I fjol skadades Emil plotthund Stinta i början av jakten när en björn manglade henne och man lyckades inte fälla någon.

Men året dessförinnan fällde gänget från Röste tre björnar på tre dagar.

– Vi är fem–tio jägare som brukar vara ute tillsammans och så blir det också nu på måndag när björnjakten drar igång, säger Emil som trots en ökning av tilldelningen inte är nöjd.

– Höjningen är på tok för försiktig. Ska vi behålla den stam vi har idag bör vi nog skjuta 45–50 björnar. Folk ser björn dagligen men har inte rapporterat detta till länsstyrelsen. Under första älgjaktsveckan i fjol blev det en skärpning och därför ser vi nu en försiktig ökning, men den kunde ha varit större, menar Emil bestämt.

Björnjakten i Gävleborg brukar vara en mycket snabb affär. Det brukar ta fyra-fem dagar innan tilldelningarna varit fyllda och vissa år har det t o m blivit överskjutningar.

– Det blir säkert en snabb avskjutning även i år. Eventuellt åker jag till Västernorrland och fortsätter jaga när tilldelningen är fylld i Gävleborg, berättar Emil som förbereder sig som bäst nu.

Jaktjournalen kommer som vanligt att bevaka björnjakten med spännande rapporter på vår hemsida direkt från jägarna. Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

AKTUELLT

Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Dalsland (JJ) Flera jaktlag ställer helt in älgjakten i norra Dalsland eftersom de anser att det finns för lite älg. En helt förkastlig taktik, enligt Jonas Löfqvist, ordförande i det aktuella älgförvaltningsområdet.

Annonser