Björnjakten delas in i områden i Gävleborg

Gävle (JJ) Länsstyrelsen Gävleborg har meddelat att de i juni kommer att besluta att det inför höstens björnjakt blir en områdesindelning i länet.

Länsstyrelsen i Gvleborg har beslutat områdesindela länet inför höstens björnjakt i två områden, öst och väst. (n Foto: Roger C Åström)

Ännu är det inte klart exakt hur indelningarna kommer att se ut, men det innebär en uppdelning av öst och väst ”eftersom jakten då delvis styrs till områden med björnar som orsakar problem”.

Detta förslag skulle innebära att länets östra delar kommer att tilldelas ”en viss kvot”. Enligt Sofia Ageheim, handläggare vid länsstyrelsens natur- och viltenhet, betyder det att det totala antalet björnar som får fällas under licensjakten inte kommer att påverkas, men en viss del av den totala kvoten kommer att öronmärkas till områdena i öst.

– Vi vill ha en mer skadeförebyggande effekt på björnjakten. Vi har en hel del skador orsakade av björn i de östra områdena, som exempelvis skador på bikupor eller på tamdjur, men det skjuts väldigt lite björn i de områdena.

Den andra anledningen till områdesindelningen är att kunna öka tillsynen från länsstyrelsens sida. I de västra delarna är det, enligt Sofia Ageheim, svårare att bedriva tillsyn. Det är där det finns flest stora skogsområden – och det är där många av björnarna i länet skjuts.

– Det är så stort och lite folk där så våra naturbevakare har svårt att ha koll på jakten där, säger Sofia Ageheim.

– Det kan exempelvis vara att man använder bil på ett otillåtet sätt vid björnjakt, att det finns illegala åtlar ute, och att man gör spårupptag med hund vid åtlar, säger Sofia Ageheim, till Ljusdalsposten.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser