Björnjaktdagbok från Älvdalen

Älvdalen (JJ) Michael ”Pirken” Nordin är en av många björnjägare som haft en fantastisk björnjakt. Här får JJ:s läsare ta del av hans jaktdagbok från lyckade björnjakter i Älvdalen med omnejd.

 
– Plotthundarna Rapp, Barbro och Elin har skött sig riktigt bra, på sju jakter har sju björnar fällts, den åttonde tvingades vi avbryta då tilldelningen blev fylld i området, berättar Michael.

Mikael Westerling fällde den första björnen.

Jakt 1. 22/2 2013:
Vi hittade en skit i en väg väster om Evertsberg, tog Rapp som kände spåret skapligt och bandade för att se åt vilket håll björnen gått, när vi visste åt vilket håll den vikt av vägen passade vi ut och jag släppte, han trasslade ett bra tag innan han fick upp björnen, vart drev 1,5 km sen stånd, men eftersom Rapp är så glesskällande är det svårt att smyga på ett stånd med bara han därför släpptes även Barbro på. Ståndet gick loss och for över en väg upp i ett berg, vände tillbaka och gick i Mikael Westerlings pass, en hane 150 kg.

Jonathan från Leksand sköt nr 2.

Jakt 2 samma dag:
När vi var hos slaktaren med den björnen så ringde det, det var några kompisar som hade sett en björn och undrade om vi hade nån hund som vi kunde släppa med deras, åkte dit och släppte med Barbro. Det blev drev och björnen gick i pass och fälldes, en fjoling på 32 kg.

Martin Andersson fällde hane på 201 kg.

Jakt 3. 24/8:
Efter att vi ställt ut passare släpptes Rapp och Barbro på ett spår efter en synobs på hemskogen. Det trasslade ett tag innan dom hittade spåret, björnen låg 1,5 km därifrån i ett berg. Det blev ett litet drev som övergick i gångstånd och gick förbi en passare på 20 meter som bara skulle släppa fram björnen i en öppning.  Men innan det såg björnen passaren, björnen vek bak öronen och anföll, med hundar tätt bakom kunde han inte skjuta, björnen vek på 6 meter och drog vidare. Det var det mest spännande han varit med om, en liten stund senare gick den i pass hos Martin Andersson som fällde björnen, en hane på 201 kg. Noterbart är att Martin även förra året fällde en hane på (205 kg) på nästan samma ställe och för samma hundar.

Petter Hedén sköt först.

Jakt 4. 25/8:
Efter att vi ställt ut passare släpptes Rapp på en skit i en gammal väg. Efter 1 km spårning var björnen på benen, björnen gick runt runt i ett område på 200×200 meter. Tog Barbro och genade dit, släppte henne men det vart trassel och hon tog bakspåret och drog med sig Rapp ända ner till vägen.  Jag kopplade hundarna och gick tillbaka dit Rapp och björnen trasslat, gjorde en ring fick i spåret och släppte på, vart drev och gångstånd om vartanat, tillslut kom den i mellan mig och Petter Heden som sköt först, björnen markerade träff, jag sköt också ett skott men björnen gick vidare. Väntade på hundarna som var cirka 100 meter efter, när dom passerat vägen vart det ståndskall ca 70 meter in i skogen. Jag smög in och avfångade björnen, en hona på 115 kg: Kollade upp Barbro som var halt, hon hade fått tre djupa hål i höger baklår efter en klapp av björnen.

Micke Westerling stod i rätt pass.

Jakt 5. 27/8:
Hittade en skit efter en väg som var nattfärsk. Tog ut Rapp som verkade ta spåret bra, björnen hade gått efter vägen 200 meter och vikt av in i ett fint område. Ställde ut passare och eftersom Barbro var skadad så var det Elins tur och jaga med Rapp. Det blev drev som övergick i gångstånd, Johan Sjöblom och Micke Westerling hade ställt sig i två generalpass, björnen gick i Mickes pass och fälldes, en hane på 191 kg.

Johan Sjöblom sköt på ståndskall.

Jakt 6 samma dag:
När vi var i slakthuset med Mickes björn ringde det några som vela ha hjälp med en björn, åkte dit och släppte Elin och Rapp. De hittade björnen efter ett tag och det gick iväg  i gångstånd, kom förbi mig på 50 meter men utan att jag kunde se den. Efter 2 km var det ståndskall, efter som jag var så långt ifrån fick Johan Sjöblom som hade 300 meter till ståndet smyga på det, efter en stund small det tre snabba och det var klart, en hona på 146 kg.

Pirken sköt hona på 55 kg.

Jakt 7. 29/8:
Denna morgon hittade vi en skit i en väg. Rapp verkade känna spåret bra och när vi inte visste vart björnen tagit vägen passade vi ut stort och släppte Rapp som drog iväg. Men efter 500 meter vände han och kom tillbaka dit där skiten låg, där ifrån tog han spåret åt andra hållet, han hade tagit bakspåret först. Björnen hade gått 1-1,5 km efter vägen och sedan vikt av vägen upp i ett berg.  Elin släpptes också, ställde mig i ett pass som jag vet att det har gått björn i förr, efter ett tag hörde jag hundarna närma sig. Jag hörde hur det knakade i kvistar och att någonting kom närmare, björnen sprang rätt på mig och tvärnitade på 10 meter och då sköt jag, en hona på 55 kg. Jakt 8 30/8: Hittade en skit på en väg och släppte Rapp men han kände spåret väldigt dåligt. Under tiden han trasslade på med björnspåret ringde telefonen, en lastbilschafför hade sett en björn. Jag ropade in Rapp, kontaktade dom andra och åkte dit. Släppte Elin och Rapp, efter 600 meter började Rapp trassla runt i ett litet område medans Elin fortsatte. När Rapp kom upp i hennes spårlöpa, men vände tillbaka, misstänkte jag att hon bytt till älg, och mycket riktigt kom hon med älg över en väg. Rapp hittade björnen och det drog iväg och var nära att komma upp på en väg där en passare stod men vek in i området igen. Sedan drog det norrut och innan vi hunnit passa om var det fullskjutet.    

AKTUELLT

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser