Björnjakt med dramatik

Det blev stor dramatik när den första björnen sedan slutet av 1800-talet fälldes i Sälenfjällen.

Björnhonan skadsköts på morgonen, men först hade den vita älghunden Tindra, blivit biten och klöst av den aggressiva björnen. Några minuter senare fick en jägare skottchans och trots att två skott avlossades fortsatte björnen.
Att göra eftersök på en skadskjuten björn kräver stor försiktighet och därför kallades björnjägaren Rasmus Boström, Älvdalen, till platsen för att sluta upp med sina rutinerade hundar.
Efter ett bra hundarbete kunde björnen slutligen fällas av Lars-Anders Rönngård, Sälen. Men björnen han även skada Rasmus hund, laikan Olga, innan den dog.Efter besiktning visade det sig att honan var radiomärkt, kallades Strandli och var åtta år. Vikten var 160 kg.Undersökningen av skottskadorna visade också att björnar har ett litet träffområde. De första skotten som avlossades satt bara någon centimeter från det idealiska träffområdet.
Under måndagen fälldes även en björn utanför Falun, vilket innhebar att avskjutningen på björn i Dalarna överskeds med en björn.
Inga brott misstänks då jägarna följt de regler som finns. Totalt sköts 27 björnar i ländet under årets björnjakt som nu är avslutad.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser