Björnjakt i rätten

Luleå (JJ) Gällivare tingsrätt har friat två män som var misstänkta för illegal jakt på björn i Norrbotten. Åklagaren har överklagat domen som nu är uppe i hovrätten.

Männen misstänks för illegal jakt på björn efter att en naturbevakare upptäck en flyende björn och strax efter två män som förföljde björnen på skotrar.
En av männen försökte köra undan polisens helikopter. Han greps när han kraschade mot ett träd. Den andre mannen kom undan och anmälde sig efter att ha varit anhållen i sin frånvaro i två veckor.
Som skäl till varför han inte anmält sig hos polisen angav han att han varit hos sina renar eftersom det var under den känsliga kalvningsperioden.
Polisen hittade i närheten av den plats där man grep en av männen en pistol laddad med kulspruteammunition. Rätten fann det inte vara tillräckliga omständigheter som visade att männen hade för avsikt att döda björnen. Polisen har inte kunnat binda pistolen vid någon av männen och den fanns inte registrerad i Sverige. Åklagaren anser att männen ska dömas för grovt jaktbrott. Männen försvarare anser att de båda ska frikännas helt. Dom avkunnas den 12 oktober.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser