Björnjakt i Norrbotten trots digert skyddsjaktuttag

Norrbottens länsstyrelse beslutar om licensjakt på 20 björnar till hösten. Under våren har totalt 60 björnar fällts under skyddsjaktinsatser.

20 björnar får fällas i Norrbotten under licensjakten. Dessa fördelas lika på två delområden. Foto: Gettyimages

— Vi har fått rapporter från olika delar av länet om björnar nära bebyggelse men också mycket rapporter från rennäringen och jägare om frekventa möten med björn. Det skapar en oro hos länsinnevånarna, något som också ska beaktas i förvaltningen, säger Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Under våren fälldes 60 björnar vid skyddsjaktinsatser för att minska problemen inom renskötselområden. Den sena snösmältningen och mängden snö var en orsak till att problemen med björnarna blev så pass omfattande i länet.
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼