Björnjakt blir en fråga för Naturvårdsverket

Först sade länsstyrelsen nej till skyddsjakt på björn på Alnön utanför Sundsvall. Nu har beslutet överklagats hos Naturvårdsverket.

Många Alnöbor har sett björnar under sommaren och hösten. Rädslan bredde ut sig och till slut krävde den lokala S-föreningen skyddsjakt, skriver Sundsvalls Tidning.

Även Alnöbon Kjell Jacobsson vände sig till länsstyrelsen med samma krav.

Men länsstyrelsen sade nej och nu har Kjell Jacobsson gått vidare till Naturvårdsverket.

– Nu ska vi samla matrester i särskilda tunnor och ha dem utanför husen. Björnar är inte dummare än att de söker sig till maten som är lättast att få tag i, säger han.

Kjell Jacobsson säger att det finns två honor, en med fjolårsungar och en med årsungar, kvar på Alnö. Även en stor hanne ska finnas på ön.

– Vem tar ansvaret om något händer. Naturvårdsverket ska nu fatta beslut. Frågan är om de hinner innan björnarna försvinner ner i sina vinteriden.

AKTUELLT

Här vill länsstyrelserna öka vargstammen

Vargstammen ska öka ytterligare i Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Västra Götaland. Det är innebörden av det förslag som det mellersta rovdjursförvaltningsområdet offentliggjorde på onsdagen.

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Annonser