Björnjägarserien: Bröderna Falk har nytt fokus

Kungsbacka (JJ) Bröderna Lars-Gunnar, Magnus och Mikael Falk från Våmhus i Dalarna jagar björn framgångsrikt med smålandsstövare. Höstens stora fokus under björnjakten blir injagning av ytterligare tre smålandsstövare. Här följer del 8 i JJ:s björnjägarserie.

Lars-Gunnar Falk och hans bröder från Våmhus är laddade inför årets björnjakt. Ifjol fällde de sex björnar på tio dagar.

Lars-Gunnar Falk, Våmhus.

Hur har du planerat årets björnpremiär?
– Jag och mina bröder Magnus och Mikael, och till viss del Jan-Erik har varit ute här på Våmhusskogen och kollat runt. Vi har också pratat ihop oss med kompisar och försöker upprätthålla ett kontaktnät. Främst här i Våmhus och i närområdet, samt på Härjedalssidan, förklarar Lars-Gunnar.  

I fjol gick det riktigt bra med sex fällda björnar på tio dagar, hur har ni förberett er i år?

– Vi har tränat riktigt hårt med hundarna i sommar, cykelpass tidiga morgnar. Från den första augusti har vi släppt mycket på grävling för att toppa konditionen så att de orkar varma björnjaktsdagar.  

Vilka hundar kommer ni att jaga med i höst?
– Det blir våra smålandsstövare Panter och Aho, samt lillbrorsans (Mikael) plotthund Tiger. Dessutom har vi tre unga smålandsstövare efter Panter och Aho som vi ska jaga in under hösten. De är tre år och blir årets utmaning. Vi tänker släppa en och en tillsammans med en rutinerad hund.

– De har redan visat framfötterna, man ska aldrig säga aldrig, i den här branschen får man vara ödmjuk. Men vi har stora förhoppningar, berättar Lars-Gunnar.  

Hur mycket planerar Ni att jaga?
– Det blir full jakt de två första veckorna. Vi har inte så många hundar och blir det mer får det bli en bonus.   Läs också senaste numret av Jaktjournalen (9/2014) där bröderna Falk bjuder på fjolårets jaktdagbok när de sköt sex björnar på tio dagar.  

I morgon presenterar vi en duo som kommer att ha sin bas i Edsbyn-området. De har tre duktiga plotthundar som ska leta rätt på björnen.

Vill Du rapportera fällda björnar, skicka bild via MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp. (Spara numret nu).

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser