Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Ett sammansvetsat team i skogen.

David Nilsson är egentligen ganska nyinflyttad Lysviksbo. Någon värmlandsdialekt hörs inte. I stället presenterar han sig på brett Skånemål.

– Jag är ju uppvuxen i Lund och flyttade till Blekinge när jag började gymnasiet. Där började jag senare jobba på Racerback som resulterade i att jag träffa min sambo på Elmia Game Fair. Hon är i från Sunne, säger han.

Det var helt klart rätt tjej. Intresset för älgjakten kommer bättre till sin rätt i Värmland än i Blekinge. Hundstallet består i dag av två gråhundar och två jämthundar. Men det började med en plan om vildsvinshund för sex år sedan.

Extremt tidig jakt

David Nilsson är ingen rasfanatiker. Anledningen att det blev gråhund var lite av en slump. Han tjejs familj hade haft några jämthundar förut.

– Det var ju vildsvinsjakt jag först och främst skulle ha hunden till även om jag hade tillgång till älgjakt här i Värmland också.

David Nilsson fick tag på en valp från Pär Franks kennel Björnjägarens efter ett tips och redan när den åtta veckor gamla valpen kom hem till David skällde han på björnfiguren David hade i trädgården och sköt med pilbåge på.

– Jag misstänkte väl att det var mycket jakt i hunden men det skulle dröja ytterligare några veckor innan jag fick nästa kvitto på det.

Odin plockar sig fram i en äldre älglöpa.

Skällde vildsvin

David var ute och gick på en traktorväg med den tolv veckor gamla valpen när den plötsligt började skälla mot några ormbunkar intill vägen 50 meter framför David.

– Jag närmade mig och då springer en sugga med kultingar och en galt i väg. Som tur är var ju valpen inte så snabb så jag kunde springa i kapp honom och ta honom, säger David.

Den vidare jaktträningen under valptiden fick bestå i spårning. Och det tror David har gett resultat. Odin är i dag grym spårmaskin.

Plötsligt lossnade det

Odin började så småningom släppas på jakt och jaktivern var påtaglig. Långa skalltider och långa förföljanden blev vardagsmat. Däremot tog det en tid innan polletten trillade ner när det kom till älgjakt.

– Eftersom jag jagade in honom på vildsvin blev hans arbetssätt lite hett. De beter ju sig inte som älgar och när Odin jagade älg var han inte så försiktig i upptagen. Först när han var tre år lossnade det. Då sköt jag fyra älgar på stånd under samma älgjakt.

Björnintresse

Odin har stor dådkraft. Det visade sig när David for upp till Junseles björnhägn. Där blev Odin den näst yngsta godkända hunden någonsin, endast tio månader gammal. Och björnintresset har därefter knappast blivit sämre.

– I höstas sköts den första björnen för honom på ståndskall. Det var riktigt roligt eftersom han haft tvåsiffriga arbeten sedan innan men där det inte lett till avslut.

David tror det är Odins förmåga att kalibrera sig efter förutsättningarna som gör att det lyckas.

– Jagar jag björn eller vildsvin med honom jagar han de arterna och väljer bort annat. Det är skumt men det är precis som om han vet vad vi ska jaga och byter inte vilt. Följden blir bara att han är lite het när vi går över på älgjakten senare på hösten. Då tar det ett par släpp innan han lugnar ner sig.

David Nilsson har en duktig älghund, med en rejäl nypa rovdjurskärpa.

Inkallningen sitter

Som med de flesta gråhundar jobbar Odin med nosen mot marken. Även om han både lyssnar och tittar så är det markvittringen som är primära källan till att han finner vilt.

– Det är på sätt och vis ganska tålamodskrävande. Jämför jag med jämthundstiken jag har ligger hans sökhastighet på knappt hälften av hennes. Å andra sidan finner han som regel vilt bara jag låter honom jobba.

Och hittar Odin en älg blir det jakt. Han håller på tills han blir inkallad och skäller gärna över natt om han kan.

– Utan inkallning hade han varit svårarbetad eftersom han har så hög jaktlust. Nu när jag kan kalla av honom blir han i stället en mycket pålitlig jaktkamrat som alltid hänger i.

Fina provpoäng

I höstas blev Odin klar finsk jaktchampion med ett prov på 92 poäng.

– Domaren sa att det bara var ett fel på hunden och det var att han inte ägde honom själv, säger David och skrattar.

Sedan tidigare har Odin klarat av det svenska jaktchampionatet och gjort bra ifrån sig på utställning.

– Jag ska försöka starta honom på plotthundsklubbens björnjaktprov hösten 2018. Jag vet att han kan prestera där med.

Eftersom Odin går ut tills han finner vilt eller blir inkallad gynnas han inte av de nya provreglerna på älghundsproven och David tycker inte heller om dem.

– Jag tycker man ska avla på hundar som har hög jaktlust och vill hitta älg. Att de gör det på första sökturen är väl positivt.

Går in i aveln

Odin har bara haft en kull hittills och den enda valpen i den kullen skällde vildsvin redan innan hon var året gammal så jaktlust finns det. Odins meriter har gjort att han är uppbokad till fyra parningar till och David tror det kan bli riktigt spännande avkommor.

– Jag ska para honom med finska gråhundar som har dokumenterat stort björnintresse så det ska bli kul att se vad det blir av dessa valpar, säger David

Odin har fått flera cert på utställning och är inte långt i från dubbelchampionatet.

 

Odins 3 bästa egenskaper

1.     Hans dådkraft

2. Självständigheten

3. Inkallningsbar och på så sätt jaktligt effektiv

FI SE J(LÖ)CH Björnjägarens Arci Odin SE46288/2013

Efter: Rävas HAOO Ari

Undan: Rävas STTI Cilla

Ägare: David Nilsson, Lysvik

Uppfödare: Pär Frank, Hudiksvall

Jaktprov

Datum           Lokalklubb     Domare                              Pris

2017-12-08   Finland          Peter Käcko                        1, 92 poäng

2017-09-01   BÄK               Jörgen Myrén                     0, 30 poäng

2017-01-30   BÄK               Ronny Karlsson,                  1, 78 poäng

2017-01-08   BÄK               Tommy Svensson               1, 91,5 poäng

2016-12-30   BÄK               Tommy Blom                                           1, 84,5 poäng

2016-12-20   BÄK               Nils-Olof Forsman             KEB

2015-01-12   BÄK               Ronny Karlsson                   O, 36,5 poäng

Älgspårprov

2014-08-10   BÄK               Gunde Sandströ                    Godkänd

Utställningar

2017-11-11   Eda                Gunilla Skallman                Excellent CK Cert

2017-08-05   Rottneros      Margaretha Carlsson         Excellent CK Cert

2017-02-11   Uddeholm     Arvid Göransson                 Excellent

2015-02-14   Uddeholm     Björn Arild Aalborg            Good

2014-08-03   Vitsand         Lennart Holmsten              Very Good

 

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SJF ordförande: ”Man kan inte ljuga i ett styrelserum”

Under gårdagens årsstämma på Svenska Jägareförbundet röstades ledamoten Rickard Axdorff oväntat bort och hans plats lämnades tom. Förbundsordförande Torbjörn Larsson säger att det handlar Axdorff har agerat illojalt och ljugit. Frågan ska ha handlat om förbundets plats i WWF Förtroenderåd.
ANNONS ▼