Björnjägaren som sköt sig själv

När Tobias Nilsson, 21 år från Strömsnäs, i höst fick skjuta en björn på ståndskall var det en dröm som gick i uppfyllelse. Ett år tidigare var han en hårsmån från att dö efter att ha vådaskjutit sig själv med en 222:a genom ena lungan och ut genom skulderbladet. En snabb helikoptertransport och operation på lasarettet i Östersund räddade livet på Tobias som förlorat massor med blod.
Blyspetskulan punkterade Tobias lunga och missade en stor blodåder med en millimeter.

Blyspetskulan punkterade Tobias lunga och missade en stor blodåder med en millimeter.

I slutet av augusti i år kunde Tobias Nilsson trots sin nära döden-upplevelse jaga björn till­sammans med Magnus Pers­son, Strömsnäs, och hans jämthund Bamse. Magnus hade bara dagarna innan skjutit den första björnen på ståndskall för Bamse på hemmamarken i Strömsnäs.
När Tobias och Magnus gav sig ut på jakt var det bara fyra björnar kvar på tilldelning­en i
området. Jägarna chansade därför och släpp­te på en björnspillning som man sett kvällen innan. Bamse tog an spåret och efter bara knappt 500 meter kom upptaget och det blev fast ståndskall.
Efter en stund började jägarna smyga efter och då övergick ståndskallet i ett gång­stånd som de kunde följa efter i promenadtakt. När björnen började bukta fick jägarna dra sig tillbaka för att inte vindstöta.

Båda sköt samtidigt
Magnus och Tobias hade gjort upp om att den som fick första läget skulle skjuta, men när skottchansen dök upp så sköt båda sam­tidigt. Björnen gick undan och fick åter en dubbelsalva och föll till marken död.
Bamse skällde ståndskall hela tiden och jakten var över på cirka 40 minuter. Björnen var en hanne som vägde 146 kilo.
– Vi sköt båda två, men Tobias fick ta björnen. Han tyckte att jakten var jätte­spän­nande och han var väldigt nöjd med utgång­en, berättar Magnus.
Tobias jagar i ett grannlag till Magnus och har en plottik som han efter jakten släppte på spåret. Tiken klarade sedan att spåra fram till den fällda björnen.

Vådaskott med .222
Ett drygt år tidigare svävade Tobias mellan liv och död efter att ha vådaskjutit sig själv.
– Jag hade varit på skjutbanan tidigt på morgonen med min 222:a, och när jag drog ut den ur bilen tog jag tag i mynningen och ett skott brann av. På något djävla sätt hade jag glömt kvar en patron i loppet och blyspetskulan gick in i höjd med armhålan, punkterade vänstra lungan och gick ut genom skulderbladet, berättar Tobias.
– Jag hade ingen aning om var skottet tog och först trodde jag att det var kört och att jag skulle dö.

Kompisens besked
Klockan var sju på morgonen och Jonas Nilsson, Överammer, en kompis till Tobias, satt på bron hemma hos Tobias och väntade på honom eftersom de planerade att åka och köpa en bil. Jonas trodde att Tobias skämtade när han sa att han skjutit sig eftersom både ljuddämparen och bildörren reducerade smällen rejält.
När Jonas fattade allvaret kunde han berätta för Tobias, som inte visste var skottet träffat och var övertygad om att han var döende, att skottet tagit i axeln.
– När jag hörde att kulan träffat i axeln kom jag att tänka på en scen ur en Beck-film där en kvinna blir skjuten i axeln och klarar sig, det gjorde att jag blev betydligt lugnare, berättar Tobias.

Kollapsad lunga

Ganska omgående fylldes Tobias mun med blod och han fick väldigt svårt att andas.
– Jag tog i allt jag kunde för att spotta ut allt blod och sedan kunde jag andas lugnt en kort stund innan det var dags för nästa kraftansträngning.
Tobias hade trots svårigheter att andas och kraftig smärta sinnesnärvaro att be sin kamrat att ringa larmcentralen och begära en helikopter. Det räddade troligtvis hans liv.
Först på plats var en jaktkamrat som arbetar på räddningstjänsten, sedan kom en distriktssköterska, ambulansen, polisen och räddningshelikoptern.
Tobias hade hela tiden legat stilla på grusgången och Jonas hade försökt stoppa blodflödet med en tröja.
Tobias fick omgående syrgas, blev snabbt överförd till helikoptern där han fick smärt­stillande mot sina kraftiga smärtor och sedan minns han inte mycket mer.

I slutet av augusti fick Tobias chansen att tillsammans med Magnus Persson och hans jämthund Bamse skjuta en björn som vägde 146 kilo.

Tur i oturen
När Tobias anlände till sjukhuset i Östersund hade han väldigt lågt blodtryck och det var på gränsen att han skulle överleva. Blyspetskulan som med en hastighet på drygt 900 meter i sekunden genomborrade Tobias kropp och expanderade hade missat den stora blodåder som går ut i armen med en millimeter.
– Det var bara tur att jag sköt mig med en blyspets eftersom jag hade tänkt köpa varmintkulor och tvingades välja blyspets eftersom jaktaffären inte hade hemma de explosiva varmintkulorna.
Läkarna lyckades skarva ihop de mest skadade blodkärlen och efter åtta dagar kun­-
de Tobias lämna sjuksängen i Östersund och åka till handkirurgen på Universitetssjukhuset i Umeå. Efter sju dagar när kirurgerna opererat ihop de söndertrasade nervbanorna i axeln fick Tobias återvända hem.

Snabb rehabilitering

Tobias hann med fem möten med en sjukgymnast på landstinget innan den personen sjukskrev sig och sedan aldrig hörde av sig.
Tobias farmor Britt Danielsson tog i stället hand om Tobias och fick honom att träna armen och handen som det enligt handkirurgerna i Umeå aldrig mer skulle gå att greppa med.
När Tobias nyligen gjorde återbesök var expertisen förundrad över vilka framsteg han gjort. Tobias började köra sin egen gräv­maskin så fort han kunde kasta mitellan. Nio månader senare började han åter på sitt jobb där han kör skogsmaskin.

Viktigt med säker vapenhantering

Tobias har ingen klar bild över varför han hade kvar en patron i loppet.
– Jag vet att jag sköt ett skott och sedan gick fram för att kontrollera träffen.
Eftersom det var en fullträff förmodar Tobias att han blev så nöjd och glad med resultatet att han beslutade sig för att packa ihop och åka hem.
– Troligtvis hade jag fört in ytterligare en patron i loppet och glömde bort det när jag kom tillbaka till studsaren.

Köpte en halvautomat
– Eftersom Tobias kraft i vänstra armen och handen är kraftigt begränsad köpte han en halvautomat i kaliber 9.3×62 för att orka klara av att skjuta med studsare.
– Numera är jag väldigt noga med min vapenhantering och jag håller stenhård koll på var jaktkompisarna pekar sina studsarpipor och att slutstyckena är utdragna när vi träffas före och efter jakten.
Några planer på att överge jakten och skyttet har han aldrig haft.
– Att jaga är det roligaste jag vet, men det gäller att vara noga med vapenhanteringen annars är risken stor att jaktkarriären blir kort, säger Tobias.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser