Björnjägare frontalkrockade med älg – överlevde mirakulöst

Nordmaling (JJ) När björnen drog i väg mot stambanan med hundarna efter sig, kastade sig Tomas Sandström i bilen. Han skulle inte mista en hund till för tåget. Men han nådde aldrig fram. Resan slutade dramatiskt när en älg hoppade upp framför bilen.

Mycket tack vare den krocksäkra bilen, klarade sig far och son Sandström med relativt lindriga skador. Foto: Privat

Tomas Sandström, Hörnsjö är en duktig jägare och JJ:s medarbetare Calle Bredberg har dokumenterat hans jakter flera gånger. Nu när det är björnjakt i Västerbotten är Tomas såklart med och jagar.

– Vi brukar jaga i inlandet eftersom det är större områden och bättre samarbete över gränserna men nu skulle vi prova hemma på byskogen. Vi visste att det gick en stor björn här som lurat oss tidigare år.

Tomas plottik Alljaktens Yla och kompisens jakthund lyckades hitta björnen och det gick undan i gångstånd ett tag men så drog det i väg rätt mot stambanan och Tomas blev då orolig.

– För fem år sedan miste jag en duktig hund som blev påkörd. Det tänkte jag inte göra den här gången. Folk får säga vad de vill om att köra bil under jakt. Det skiter jag i. Nu gällde det livet på hundarna.

Tomas och hans sextonåriga son kör den ungefär tio kilometer långa sträckan ner till järnvägen och närmar sig hundarna. Mellan banvallens staket och vägen löper en slyridå.

Läkarna stabiliserade Tomas nacke. Foto: Privat

Älg på vägen

– Som från ingenstans hoppar plötsligt en älg upp på vägen framför oss. Jag hinner inte ens bromsa. Vi har väl närmare 90 kilometer i timmen vid krockögonblicket.

Älgen far rätt in i vindrutan och bilen, en XC70 girar ner i väggrenen. Där står en stor tall som bilen far rätt in i.

– Jag minns knappt något efter att älgen hoppat upp på vägen. Det finns förnimmelser av blodsmak och en bränd doft. Min son lyckas få fram sin mobil och ringer kompisarna. Han berättar att vi frontat med en älg.

Tio minuter senare är jaktlaget på plats. De lyckas slå in rutan och väcker Tomas. Både han och sonen sitter fast inne i bilen och eftersom Tomas klagar på starka nacksmärtor väljer de att invänta räddningstjänsten som anländer strax därefter.

– Vi förs med ambulanshelikopter där ifrån och jag kommer i håg att jag säger till mina kamrater att inte avsluta jakten för allt i världen. Håller hundarna på så är det fortfarande chans.

Fraktur på nackkota

Läkarna konstaterar att Tomas har en fraktur på en nackkota. Hans son har fått en lättare hjärnblödning och en krossad näsa. Med tanke på hastigheten och kollisionerna har de haft änglavakt. Det kunde gått mycket värre.

– Jag kommer inte kunna jaga den här säsongen, i alla fall inte med bössa. Jag frågade läkaren när han trodde jag skulle kunna skjuta med älgstudsaren men då skakade han bara på huvudet. I sex månader kommer jag ha en stabiliserande nackkrage.

Björnen sköts sedan av Kristoffer Vennberg efter ett bra arbete av gråhundstiken Tika. Med på bilden är också Daniel Lång och finskstövaren Torres.

274 kilo björn

Men trots den fasansfulla krocken kan Tomas ändå glädjas från sjuksängen. Senare samma dag lyckades nämligen jaktkompisen fälla björnen på grannmarken. Den visade sig väga 274 kilo och är hittills den största björn som fällts i länet i år.

– De gjorde som jag sa. Jag och pojken klarade oss och jakten gick bra.

Tomas och sonen Jonathan är hemma igen efter den traumatiska olyckan. Foto: Privat.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼