Björninventering: 20.000 testkit delas nu ut i Jämtland och Västernorrland | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
8 månader sedan björn
Nu ska björnstammen i Jämtland och Västernorrland inventeras igen. Senast var fem år sedan och stammen tros vara underskattad. Foto: Getty Images
Björninventering: 20.000 testkit delas nu ut i Jämtland och Västernorrland
Nu ska björnstammen i Jämtland och Västernorrland inventeras. Den senaste inventeringen i länen var 2015 och de siffrorna tror man underskattar stammen. De nya resultaten ger grund för licensjakten.
Jessica Åsbrink är ansvarig för björninventeringen på Naturhistoriska Riksmuseet och har precis delat ut 14.000 testkit till länsstyrelsen och jägare i Jämtland. Dessa kit ska nu spridas så att allmänheten kan samla in björnskit jämt över hela länet och över hela tidsperioden. – Inventeringen pågår mellan 21 augusti och sista oktober, och vi vill ha prover från hela perioden och hela området, säger Jessica Åsbrink.

Går bra med plastpåse

Testkiten kommer att finnas hos jaktvårdskretsar och länsstyrelsepersonal, och Jessica hoppas att de ställs ut på bensinmackar och liknande för att lättast vara tillgängliga för allmänheten. Naturhistoriska kommer också att publicera en lista på sin hemsida med platser där man kan hämta ett testkit, men har man inget kit när man är ute i skogen går det bra med en vanlig plastpåse. – Så länge man inte haft något björnmaterial i plastpåsen innan går det bra med en gammal plastpåse. Och när det gäller all sådan här insamling är det bra om man undviker att förvara provet i värme. Så oavsett om man har det i plastpåse eller i ett provrör från testkittet så är det bra att lägga det i frysen om det dröjer ett par dagar innan man kan posta det.

Underskattning av stammen idag

Snart kommer också 6.000 kit att fördelas över Västernorrland. Resultatet från inventeringen kommer att presenteras första veckan i juni 2021 och utgör grund för tilldelningen i kommande licensjakt. Den senaste inventeringen i länen genomfördes 2015 där man konstaterade 907 björnar i Jämtland och 387 i Västernorrland. Länsstyrelsen Jämtlands vilthandläggare, Moa Walldén, tror att det finns fler björnar nu. – Ja, vi tror att det kan vara en viss underskattning av stammen idag. Så den här inventeringen blir jättespännande, säger hon till SVT.

Ny period varje vecka

Jessica Åsbrink på Naturhistoriska Riksmuseet berättar att inventeringsmetoden som används kallas Fångst-Återfångst och delar upp tidsperioden i veckor. Uppdelat i veckor? Betyder det att ni vill ha björnskit från samma individ helst en gång i veckan? – Ja men inte bara. Men ju fler gånger vi hittar en individ desto bättre. Så om jägarna känner sin lokala björnstam väl ska de gå dit och plocka en skit i veckan? – Både ja och nej. Plockar du bara från samma björn kan metoden då säga att vi har 100 procent täckning i det området och då underskattas stammen. Vi vill ha slumpmässiga prover jämt fördelade över länens hela ytor, säger Jessica Åsbrink.

Daniel Sanchez daniel.sanchez@jaktjournalen.se

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!