Björnfrossan runt Sveg fortsätter

Sveg (JJ) Rasmus Boström och hans jägarvänner fortsätter att beta av tilldelningen på björn i Jämtlands läns södra område. I dag fälldes två björnar runt Svantjärnsåsen.

Jakten började i förmiddags när ett älgjaktslag hittade färska spår efter en björn intill slaktplatsen för en älg. Björnen hade varit framme och ätit av vommen.

Rasmus plotthundar Oryx och Blaser släpptes på spåret och upptaget kom efter en inte allt för lång stund. Oryx och Blaser följde björnen i gångstånd i en kilometer innan det blev fast stånd.

Ålänningen Larry Mann gick in på ståndet och avslutade. Björnen, en hona på 146 kilo fälldes men innan den sköts hann den bita Blaser ordentligt över ryggen. Enligt Rasmus klarade sig hunden förhållandevis bra trots omständigheterna, och har inte fått några allvarliga skador.

Larry Mann med sin fällda björnhona tillsammans med plotten Oryx.
När Rasmus och Larry håller på att dra fram björnen ringer en älgjägare som jagar bara någon kilometer från skottplatsen. Han har på väg hem från jaktmarken precis sett en ensam björn passera vägen.

Jägarna skyndar sig till platsen där björnen sågs och Remi Olsens plotthund Mack och Anders Lindkvist plotthund Hoff släpps.

Rasmus postar på inspåret medan hundförarna följer efter hundarna som dragit i väg på spåret. 500 meter in kommer upptaget och ekipaget vänder tillbaka rätt mot Rasmus. Bara ett stenkast från inspåret kommer björnen efter fem minuter ut på vägen och Rasmus kan fälla den, en björnhanne på 82 kilo.

Detta blev den tionde björnen för Rasmus den här säsongen, och skottsekvensen fastnade dessutom på videofilm.

Rasmus Boström med den fällda björnhannen och plottarna Hoff (t.v.) och Mack.

Nu återstår bara 6 björnar i Jämtlands läns södra område. 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser