Björnfamiljen i norra Värmland fångad på film

Värmland (JJ) Förra året upptäcktes en björnhona med tre ungar i Torsby kommun. Nu har hon åter fångats på kamera. Dessvärre verkar bara två av hennes ungar överlevt.

Stillbild från åtelkamerafilmen på björnarna.

I början av maj lyckades länsstyrelsen efter ett tips fånga björnhonan på film efter att en viltkamera satts upp på Ovansjö viltvårdsområdes marker.

Maria Falkevik, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen berättar att honan observerats några gånger i år men att endast två ungar följt henne vid dessa tillfällen.

– Det är ovanligt att björnhonor får tre ungar och björnungar lever alltid farligt. Vuxna björnhannar är det största hotet. Det är möjligt att en av ungarna dödats men vi vet inte, säger hon.

När björnhonan i fjol konstaterades fick länsstyrelsen snabbt ändra licensjaktsbeslutet och införa restriktioner. Inför årets björnjaktsäsong har ännu inte länsstyrelsen tagit några beslut.

– Vi inväntar fortfarande resultatet från spillningsinventeringen. Vi avvaktar därför och följer utvecklingen, säger hon

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser