Björnfamiljen i norra Värmland fångad på film

Värmland (JJ) Förra året upptäcktes en björnhona med tre ungar i Torsby kommun. Nu har hon åter fångats på kamera. Dessvärre verkar bara två av hennes ungar överlevt.

Stillbild från åtelkamerafilmen på björnarna.

I början av maj lyckades länsstyrelsen efter ett tips fånga björnhonan på film efter att en viltkamera satts upp på Ovansjö viltvårdsområdes marker.

Maria Falkevik, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen berättar att honan observerats några gånger i år men att endast två ungar följt henne vid dessa tillfällen.

– Det är ovanligt att björnhonor får tre ungar och björnungar lever alltid farligt. Vuxna björnhannar är det största hotet. Det är möjligt att en av ungarna dödats men vi vet inte, säger hon.

När björnhonan i fjol konstaterades fick länsstyrelsen snabbt ändra licensjaktsbeslutet och införa restriktioner. Inför årets björnjaktsäsong har ännu inte länsstyrelsen tagit några beslut.

– Vi inväntar fortfarande resultatet från spillningsinventeringen. Vi avvaktar därför och följer utvecklingen, säger hon

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser