Björnens rödlistning – Inte jägarnas fel

holger.jpgI våras slog beskedet om björnens rödlistning i ArtDatabanken ner som en bomb. Mest detonerade bomben i storstadsmedierna. ”Björnstammen på väg att skjutas bort”, eller ”Björnen rödlistad efter hård jakt”.

Eftersom jag inte får skriva ledare i storstadsmedierna och rätta till vinklingen på björnstammens status måste jag skriva den i Jaktjournalen och hoppas att ni kan sprida fakta till era vänner som inte jagar. Det är absolut inte jägarna som hotar björnstammen.

 

En av fjorton

Ända sedan 2010 har det funnits en uttalad målsättning att minska björnstammen. Både för att lätta på predatortrycket i renskötselområdena, men man vill också minska björnens besök i byar.

Förvaltningsplanen av björnstammen görs av respektive länsstyrelse med ett vakande öga från Naturvårdsverket som ser till det nationella intresset. Vid varje länsstyrelse finns en viltförvaltningsdelegation med 14 ordinarie ledamöter.

Vad som är viktigt att känna till är att bara EN av de 14 ledamötena representerar jaktintresset!
Övriga representerar politiska partier, miljö, skogsbruk och så vidare.

Inte hotad

Trots ArtDatabankens rödlistning är björnen absolut inte hotad som art. I och med att björnstammen avsiktligt minskats hamnade den också på listan.  Förvaltningen av björnstammen kommer även fortsättningsvis att genomföras med bland annat jakt för att nå den numerär som de olika länsstyrelsernas viltförvaltningsdelegationer anser lämpligt.

I Dalarna var det jägare som protesterade när länsstyrelsen ville öka avskjutningen, man menade att den var för hög och att man borde se mer långsiktigt.

Jägarna fick inget gehör och bland annat hävdar viltförvaltningsdelegationen att man vill dra ner på björnstammen för att minska predation på ren- och älgkalv.

I samma ögonblick startade också konspirationsteorierna om att denna förvaltning egentligen handlade om att ge vargen mer livsutrymme.
Om detta stämmer är svårt att säga, men en sak är säker, björnen är inte hotad och Artdatabanken har också flyttat ner vargen på listan från starkt hotad till sårbar…

 

 

 

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser