Björnen som attackerade älgjägaren är fälld

Vilhelmina (JJ) I går attackerades Anne-Li Palm, Vilhelmina, av en björn när hon jagade älg med sin jämthundstik Djupskogens Ginza. Attacken inträffade på Valsjöberget, ett par mil sydost om Vilhelmina. Björnen sköts av Robert Salomonsson tidigt i morse efter hundarbete hela natten.

Efter en hel natts eftersök fällde på morgonen Robert Salomonsson den björn som i går attackerade en hundförare. Här med björnjaktskompisen Martin Ottosson, Åsele och hundarna Urak, Pelton och Frisko.

– Jag har legat sömlös i natt och funderat på den här björnen. Det är ju många som jagar älg är i området nu och man vill ju inte ha en skadskjuten björn i markerna, berättar Anne-Li Palm för Jaktjournalen.

Hela händelseloppet började i går morse när Anne-Lie var ute och jagade älg med en jaktkompis på Valsjöberget. Hon hade släppt sin unga jämthundstik Ginza.

– Vi var på väg utför berget, det var snårigt och snö. Det fanns ingenting som talade om att det fanns björn i området. Jag såg Ginza fara över en backe bara 20 meter ifrån mig och kunde inte läsa ut av henne att hon kände något speciellt.

– Plötsligt rusade en björn fram från en gran och vrålade. Ginza hoppade på sidan och började skälla. Jag han tänka, helvete björntilldelningen är fylld nu blir det en jägare mindre. Jag hade handskar på mig, bössan på ryggen och en papperstuss i kikarsiktet.

– Plötsligt kom Ginza mot mig och björnen efter, jag fick ned bössan på något konstigt sätt och skulle skjuta. Men jag han inte att osäkra, momentet efter var björnen precis framför mig och jag räckte bara ut bössan och sköt ett skott på cirka 50 cm.

– Då sprang björnen ifrån mig och Ginza skällande efter. Men jag lyckades få tag på henne och drog mig uppför berget igen. Samtidigt kom jag på att jag måste markera i gps:en vilken position jag har för eftersök. Därefter ringer jag jaktkompisen som sitter på pass och min sambo. Han säger att jag ska stå still så att inte björnen gått runt och lurpassar på mig.

– I en och en halv timme står jag blick stilla, jag laddade studsaren full och satte dessutom två patroner i radioselen. Och för att inte missa några ljud vek jag ut öronen under mössan, men som tur var kom inte björnen.

– Det var otroligt omtumlande, nu har jag pratat med polisen som utreder händelsen och de har t o m hittat papperstussen som jag fått tillbaka. Men det snurrar många tankar och när jag gav Ginza mat i går kväll tänkte jag att jag haft tur som överlevde och att jag kanske aldrig mer fått ge henne mat…

– Det var otroligt skönt när jag fick besked nu på förmiddagen att björnen var fälld, jag vet nu också att björnen bäddat under en gran och tänkte väl gå i ide när Ginza dök upp, men som sagt, det var otroligt omtumlande och många tankar som snurrar i huvudet, berättar Anne-Li Palm.

Redan i går kallade Polisen in eftersöksjägare, men man lyckades inte fälla björnen. Vid 21-tiden i går kväll kontaktade man istället björnjägaren Robert Salomonsson, Borgafjäll som tog med jaktkompisen Martin Ottosson, Åsele.

– Jag fick frågan om när jag ville starta eftersöket och jag kände att det inte var något att vänta på. Vi åkte till platsen och pratade med några jägare som kände till vad som hänt och vi fick låna en gps där vi kunde se lite mer av vad som utspelat sig, berättar Robert.

Därefter började Robert och Martin spåra med Urak och Pelton. När de till slut hittade björnspår utan de tidigare eftersöksjägarnas hundspår efter sig var klockan 23.15 och man bestämde sig för att släppa hundarna.

Efter 11 km på gpsen fick hundarna tag på björnen, trots att det var mängder av älgspår i området och björnen hade även gått i bäckar och varit på två platser med saltstenar för att dölja sina spår.

Björnen gick undan hela tiden för hundarna och till slut passerade ekipaget en väg och Robert och Martin såg då att björnen rört sig i ganska högt tempo.

– Vi bestämde oss för att även släppa på Frisko och när han kom i kapp blev det ett lägre  tempo och gångstånd i ytterligare 5-6 km. Björnen drog sig mot ett slyigt område och där blev det ståndskall, klockan var då 02.30 i natt.

– Jag och Martin smög i en ganska stor ring runt ståndskallet, men det var alldeles för tät skog för att vi ville smyga in på ståndet på natten. Då bestämde vi oss istället för att sätta oss och vänta på gryningsljuset.

­– Vid 06.45-tiden började vi röra på oss och hundarna skällde för fullt på björnen. Cirka 07.10 var vi inne på ståndet och då märkte björnen oss och kastade, men jag lyckades skjuta ett skott som tog bra och jag rusade direkt fram och avfångade björnen, en hona på uppskattningsvis 140-160 kg.

– Nu ska det bli gott att sova en stund då vi missat en natts sömn, förklarar Robert Salomonsson.

   

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser