Björnen i Valsjöbyn skjuten

Den björn som dödade en 61-årig man i söndagskväll är nu skjuten. Lars Svanberg, naturbevakare och rutinerad björnjägare fällde björnen nu på förmiddagen inte långt ifrån offrets stuga.

– Allt talar för att det är rätt björn, menar Lars Svanberg i radio Jämtland. Vi har spårat från offrets stuga och fick kontakt med björnen, en mager hanbjörn.– Björnen var aggresiv och vi hade stor respekt för honom, efter lite krångel lyckades jag dock få en skottchans på 100 meter. Det känns bra att vi lyckades hitta björnen, säger Svanberg.Nu ska björnen forslas till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) och där ska bland annat DNA-prover tas för att jämföras med de prover som togs på den döde 61-årige mannen. Först när man kan konstatera att DNA-proverna överensstämmer kan man vara helt säker på att det är rätt björn som fällts.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser