Björnen i Dalby har skjutits

Uppsala (JJ) Den björn som under en tid befunnit sig i Dalby sydväst om Uppsala har skjutits. Beslutet fattades av polisen efter en dialog med länsstyrelsen.

Björnen avlivades av en jägare som anlitats av länsstyrelsen för uppdraget. Enligt Lennart Nordvarg, chef för naturmiljöenheten på länsstyrelsen, fanns inga egentliga alternativ till att skjuta björnen.

– Att söva och sedan flytta björnen skulle troligen ha inneburit att man bara flyttar problemet med en oskygg björn någon annanstans, säger han.

Björnen har uppehållit sig i närheten av Dalby kyrka sedan i torsdags i förra veckan. Flera olika försök att skrämma bort björnen har gjorts, bland annat med gummikulor och hundar. Men inget har hjälpt. Björnen har envist hållit sig kvar bland gårdar och villor.

Enligt Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström fattades beslutet att skjuta björnen av vakthavande befäl efter dialog med länsstyrelsen. Beslutet fattades med stöd i paragraf nio i jaktlagen, då björnen bedömdes utgöra en potentiell fara för allmänheten och det inte fanns någon annan tillfredsställande lösning.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser