Björnen åter rödlistad!

Stockholm (JJ) Björnen räknas nu som nära hotad, det lägsta steget på Artdatabankens rödlista. I dag presenterar Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet sin rödlista, Sedan 2010 har antalet rödlistade arter ökat med 3,6 procent.

Björnen finns åter på Naturvårdsverkets rödlista. (Foto: Roger C Åström)

– Lodjuret, det har graderats från nära hotad till sårbar den här gången. Så den har fått en högre hotstatus beroende på framförallt jakt. , säger Ulf Bjelke vid Artdatabanken. Sammanlagt är 4 273 av 21 600 kartlagda arter hotade. Bland annat björnen, som återvänder till rödlistan efter att ha varit utanför ett tag.

– Ja den har faktiskt kommit in som ny på rödlistan igen på grund av att den minskat framför allt på grund av jakt. Så den har minskat från en tidigare ökning, säger Bjelke. Rödlistan används som hjälpmedel för prioriteringar i naturvården, i strävan efter en variationsrik och därmed livskraftig miljö. Listan omfattar inte bara sällsynta djur, t ex en snabb minskning kan också leda till rödlistning.

Artdatabankens rödlista kommer vart femte år, den fastställs av Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, uppger Sveriges Radio.

Läs hela rödlistan

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser