Björndödads familj kräver skadestånd

Familjen till den 40-årige älgjägaren som tragiskt björndödades i Naustaområdet i Jokkmokks kommun, 2004, har nu begärt skadestånd.

De efterlevande till den man som dödades av en björn i Norrbotten hösten 2004 begär nu ersättning från staten. Familjen, mannens änka och tre barn, har inte preciserat skadeståndets storlek. -Den vill ha ersättning enligt skadeståndslagens bestämmelser, säger Christer Ödberg, som företräder familjen. -Vi håller på att titta på det här ärendet. Det är ett speciellt fall. Det är inte det normala att någon dödas av en björn, säger Erland Törngren, sektionschef för personskadefrågor vid Kammarkollegiet. -Men en hastig blick tyder på att det kan bli fråga om ersättning till familjen. Vi ska ta ställning till det inom kort, säger han. Kammarkollegiet ska bland annat utreda om eventuell ersättning ska betalas ut av Kammarkollegiet eller länsstyrelsen i Norrbotten.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser