Björnar spred skräck i renhjord

Lövhatten (JJ) Samebyn Ruvhten Sitjte har ansökt hos länsstyrelsen om att få avliva tre björnar som sprider skräck i en renhjord.

Samebyn har sedan en tid närmare 5 000 renar på bete på gränsen mellan Dalarna och Jämtland. Mer än 1 000 renar har drivits västerut av de aggressiva björnarna.
Renskötarna försöker hålla renhjorden samman, men varje natt är björnarna på besök och skingrar renhjorden.
Björnarna, en stor och två mindre, har fotograferats när de varit mitt i renhjorden. Några tecken på att de skulle lämna området finns inte. Länsstyrelsens naturbevakare har besökt området och skrämt björnarna utan effekt.
Samebyn hoppas på en snabb handläggning av ärendet för att komma till rätta med problemen.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser