Björn skjuten utanför Sveg

Sveg (JJ) En synobs på en väg utanför Sveg klockan 20.00 i går kväll var början till morgonens jakt som slutade med att Tommy Östlund sköt en björn.

Det var vid 20-tiden i går kväll en bilist såg en björn passera väg 84. Tommy Östlund och Rasmus Boström fick tips och beslutade sig för att göra ett försök, trots att det gått 10 timmar.

– Vi tog Rasmus plotthund Blaser som verkligen varit duktig i höst. Och även denna gång gjorde han ingen besviken. Han gjorde ett enormt slagarbete på 10 timmar gammalt spår och efter cirka 5 kilometers slagarbete på kalla spår reste han björnen, berättar JJ-medarbetaren Tommy Östlund, Borlänge.

Blaser skällde gångstånd på björnen och Tommy Östlund stod kvar på väg 84:a för att passa trafiken så att inte Blaser skulle bli överkörd om han kom tillbaka.

Björnen buktade runt, sedan blir det ståndskall och en norsk jägare försöker smyga på ståndet. Men det går loss och efter ett tag vänder björnen mot väg 84:a.

– När jag hörde Blaser närma sig vägen kommer det en lastbil samtidigt. Jag fick stopp på den och strax efter kom björnen som jag lyckades skjuta i diket. Därefter vinkade jag fram lastbilen igen, chauffören såg lite förvånad ut, berättar Tommy.

Jakten var tämligen odramatisk, den stora prestationen svarade Blaser för. Spårning på kalla spår i 5 kilometer över flera grusvägar är imponerande.

Tommy Östlund, med slaktad björn. En hona på 58 kg.
AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser